Szemle

35 éve jelent meg az első Édes Anyanyelvünk

2014. február 07. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

Harmincöt éves idén az Édes Anyanyelvünk folyóirat, mely, több éves, sőt, évtizedes tervezés után, 1979 márciusában indult útjára. Címét a Lőrincze Lajos vezette rádióműsorról kapta, ezzel is jelezve kapcsolódását a műsort jellemző emberközpontú, az ismeretterjesztést, tanácsadást feladatának tekintő nyelvműveléshez. Az indulásról, a lap 35 éves történetéről és jelenéről Kemény Gábor írt.

A 2014. februári számot Grétsy László cikke indítja, melyben a „Nyelvében él a nemzet” szállóigénknek eredt nyomába. Megtudhatjuk nemcsak azt, hogy ki és mikor mondta, hanem azt is, hogy mi a különbség a szállóige és a közmondás között.

A veszélyeztetett nyelvekről

Sipos Mária és Szeverényi Sándor írásából az INNET projektet ismerhetjük meg. A négy európai országot összefogó program veszélyeztetett nyelvek kulturális örökségének megőrzéséhez kíván segítséget nyújtani. Egyik célja, hogy már a középiskolások gondolkodásába is beépüljön a nyelvi veszélyeztetettség, nyelvi sokszínűség, nyelvi tolerancia fogalma, s mindez úgy, hogy az ismeretekkel kapcsolatot teremt a különböző tantárgyak között. A cikkben számos izgalmas példát is olvashatunk az egyelőre angol és lengyel nyelven, de hamarosan magyarul is elérhető anyagból.

Vendéglátó egységek, múzeum, retorika

Mit jelent a nyelvművelés fogalma és hányféle lehet – a kérdésekre a választ Balázs Géza adja meg írásában. Ugyancsak ő jegyzi a Hódi Évával és Hódi Sándorral, az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok szervezőivel készült interjút. Fehér József jóvoltából olvashatunk a 2013. október 26-án megnyílt felújított sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumról, Dede Éva a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodához intézett néhány érdekesebb kérdést és a rájuk adott válaszokat ismerteti, Pölcz Ádám pedig Adamikné Jászó Anna tavaly megjelent Klasszikus magyar retorika c. könyvét ismerteti. Elek Lenke cikkéből nemcsak azt tudjuk meg, hogy milyen vendéglátó egységek nevei tértek vissza a retróhullámmal, de ötleteket is kapunk, hogy melyek a divatos helyek ma a fővárosban.

Az idei első Édes Anyanyelvünkben helyet kapott a ritkán használt tájszavakkal, idegen szavakkal, furcsa szóösszetételekkel és szokatlan magyarításokkal foglalkozó cikk, könyvismertető, és természetesen most sem hiányoznak az anyanyelvi versenyek felhívásai, a különféle hírek, tudósítások, Grétsy László játékos rovata, a Pontozó, keresztrejtvény és további példákkal bővül az új szavak, kifejezések listája. Az utolsó oldalon ismét a Nyelv-ész-leletek rovat kapott helyet.

Jó olvasást!

Széman E. Rózsa

Leave a Reply