Címke

Magyar Tudományos Akadémia – Anyanyelvápolók Szövetsége

nyelvőrző szalon

Nyelvőrző Szalon 15.

Szerző: | | Nincs hozzászólás

Szeptemberi találkozónkon még közel a vakáció, felidézünk egy kedves nyári emléket, székelyvarsági látogatást a Szünidei szomszédoló sorozatából.

Ezen a napon, szeptember 21-én született „a legnagyobb magyar”, Széchenyi István, aki a Magyar Tudományos Akadémiát „a hazai nyelv kiművelésére” hozta létre, és a nyelvművelő mozgalom alapítója, Péchy Blanka; mindkettőjükről megemlékezünk. Végezetül teret adunk a nyelvi játéknak, és örömmel vesszük kedves vendégeink nyelvi észleleteit is.

Minden kedves anyanyelvbarátot hívnak és várnak a Szalon házigazdái: Matula Ágnes és Kerekes Barnabás.

A belépés díjtalan!

A magyar nyelv nagyszótára

Ingyen elérhető az interneten A magyar nyelv nagyszótára

Szerző: | Ismeret és nyelv | Egy hozzászólás

Nemrég bemutatták A magyar nyelv nagyszótárának VI. kötetét. A sorozat legutóbbi kötete a d betűs anyag második, valamint az e és é kezdetű címszavak első felét tartalmazza. A sorozatot húszkötetesre tervezték, a magyar értelmező szótárak között egyedülálló, több mint százezer szót dolgoz majd fel. Ezzel egyidejűleg A magyar nyelv nagyszótára online is elérhetővé és kereshetővé vált.

Tovább

A magyar nyelv nagyszótára

A magyar nyelv nagyszótára a magyar nyelv kézzelfogható múzeuma

Szerző: | Ismeret és nyelv | 3 hozzászólás

Várhatóan 20 kötet, 110 000 szó, több évtizedes munka, közel harminc munkatárs – címszavakban így lehetne jellemezni a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által szerkesztett és kiadott A magyar nyelv nagyszótára című kötetet, melynek ötödik, a C, Cs, D betűket tartalmazó részét a napokban mutatták be. Tovább

Nyelvőrző 428.

Szerző: | | Nincs hozzászólás

Ifjú anyanyelvápoló tudósítóink, Muszka Ágnes és Terjéki Tamás a Magyar Katolikus Rádióba és az MTA Nyelvtudományi Intézetébe látogattak, hogy bemutassák e két intézmény nyelvművelő tevékenységét. Beszélgetnek a Nyelvédesanyánk és a Szóról-szóval c. rádióműsorok készítőivel, valamint azokkal a nyelvészekkel, akik a nyelvi közönségszolgálatot látják el hagyományos módon és a legújabb számítógépes eszközökkel.

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...