Category

Ismeret és nyelv

Minek nevezzelek? – a megszólításról

Ismeret és nyelv

Minek nevezzelek? – teszi föl a kérdést többször is Petőfi Sándor az azonos című versében. Gyakran mi is ezen töprengünk a monitor előtt ülve vagy a papír fölé görnyedve. Nem is olyan egyszerű megszólítani valakit: a barátoknak, ismerősöknek odavetünk egy Szia!-t, de ha hivatalos ügyben írunk valakinek, könnyen elbizonytalanodunk a megszólítást illetően. Tovább…

A köszönés hiányáról

Ismeret és nyelv

Tavaly nyáron adtuk hírül, hogy elérhetővé vált honlapunkon az Édes Anyanyelvünk folyóirat teljes archívuma. Bár látogatóink maguk is böngészhetnek a megjelent lapszámok hasábjain, a jövőben itt is olvashatnak majd egy-egy régi cikket, amely napjainkban is helytálló. Például ezt, a köszönésről (és annak elmulasztásáról).

Tovább…

„Többet kaptam, mint tudtam adni” – beszélgetés Márton Attilával a moldvai csángómagyarokról

Ismeret és nyelv

A moldvai csángómagyar gyermekek nincsenek egyszerű helyzetben, ami a magyar anyanyelvi oktatást illeti. Márton Attila a tanítóképző elvégzése óta moldvai magyarokat tanít és mintegy „nagykövetként” képviseli az ottaniak sorsát, próbál embereket toborozni, hogy minél többen segítsék őket. Márton Attila, lészpedi tanító bácsival, a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program koordinátorával beszélgettünk a moldvai szavakról, a gyerekekről, a magyar nyelvű oktatásról.

Tovább…

Híres borneveink Mórtól Tokajig

Ismeret és nyelv

Vajon a bikavér egy bor vagy tényleg a bikának a vére? Van-e különbség az olaszrizling és a rajnai rizling között? Honnan kapta nevét hazánk tokaji borkülönlegessége, az aszú? Ezekre a kérdésekre mind választ adunk cikkünkben, és sok más érdekességet is megtudhat megannyi szőlő- és borfajtáról.

Tovább…

Rákóczi, Dobos, Gundel, Sacher – süteménynevek eredete

Ismeret és nyelv

Tudta, hogy a Rákóczi túrós nem a fejedelemről kapta a nevét? Mi köze a képviselőfánknak a politikához? Hogy lehet olasz a francia krémes? Orosz-e az oroszkrém torta? Milyen szerelmi botrányból ered az egyik süteményünk neve? Itt az idő, hogy belekóstoljon a süteménynevek eredetébe. Cikkünkben kiderítjük, ki vagy mi áll az ínycsiklandó finomságok elnevezése mögött. A desszert tálalva!

Tovább…

Nyelvtechnológia

Mi fán terem a nyelvtechnológia?

Ismeret és nyelv

A nyelvészeket – és általában a bölcsészettudományokkal foglalkozókat – sokan szeretik matematikai-informatikai analfabétákként elképzelni, holott a (leendő) nyelvészek valójában a könyvek és szótárak bújása helyett egyre inkább programozni tanulnak. A nyelvtechnológia, vagy magyarosabban: számítógépes nyelvészet térhódítása bizonyítja, hogy a nyelvészet és az informatika nem is áll annyira távol egymástól, mint hinnénk.

Tovább…

A foci-Eb rigmusai

Az éjjel soha nem érhet véget, avagy mit üvöltenek a foci-Eb-n?

Ismeret és nyelv

A foci-Eb alatt jó néhány esetben felkaphattuk a fejünket bizonyos rigmusokra, amelyeket a szurkolók a lelátókon üvöltöttek meccs közben, vagy éppen a kocsmákban, utcákon skandáltak. Ahogyan két éve a foci-vb kapcsán is írtunk a kapcsolódó szavak helyesírásáról, a bábeli zűrzavarról vagy éppen a focival kapcsolatos szavak eredetéről, úgy idén sem mehetünk el a foci-Eb nyelvi-zenei jellegzetességei mellett. Ezúttal a különböző nemzetek legérdekesebb szurkolói rigmusait, énekeit igyekszünk bemutatni. Tovább…

helysegnevtabla

Településnevek nyomában

Ismeret és nyelv

Bizonyára mindenkiben fölmerült már – vagy e sorok olvasása közben fog elgondolkozni rajta –, honnan ered a lakhelyéül szolgáló település neve? Kik, mikor és miért úgy nevezték el az adott helységet? Ebben a cikkben néhány különleges településnév eredetének jártam utána.

Tovább…

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...