Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Múzeumok éjszakája Széphalomban

2016. június 25., 18:0023:30

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom

A tavasszal nyílt, GÖRBE TÜKÖR – Karinthy a kávéházban című tárlat kiváló alapot ad ahhoz, hogy élménnyé tegyük a széphalmi Kazinczy-birtokon tett éjszakai látogatást. Kellemes találkozás ez a vendégeink számára a magyar nyelv megújítójával és a magyar nyelvi humor forradalmasítójával. Rekeszizmokat és arcizmokat tornáztató programjainkon a látogatók felfedezhetik: téves az a két sztereotípia, hogy a nyelvészet unalmas, a múzeum pedig túl komoly hely. „Időutazást teszünk”: újraéljük a látogatókkal a 20. század társasági életét – betekintünk filmszínházakba, kávéházakba, kaszinókba. Minden mozzanat a viccet, a humort, a játékosságot szolgálja.

18.00 – sötétedésig SZÓháború

Karinthy Frigyesnek két nagyszabású és manifeszt háborúellenes műve született, a Krisztus és Barabás – Háború és béke (1918), és az Így láttátok ti (1917), a háborús irodalom paródiája. A széphalmi Kazinczy-kertben zajló csatát mégsem ellenezné: az ortológus és neológus csapatok tagjai a számháború szabályai szerint játszanak. Bujkálnak az angolkert fái, bokrai között, miközben próbálnak lelesni minél több négybetűs nyelvújítás-korabeli szót az ellenség fejen viselt szavaiból.

19.00 Gyerekszáj, gyerekdivat

„Halandzsázik” – mondjuk szülőként gyermekünkre. Az értelmetlenségek kimondása valamiért már kora gyermekkortól örömöt okoz. Az „Éni-péni Jupi néni, effer-geffer Gumi néni” betanult sorai vagy a gyerekek maguk által kreált, helyzet szülte mondatai a felszabadultság érzését keltik. Némelyik annyira kedves, hogy családi szállóigévé válik. Karinthy kedves szójátéka, a halandzsa vagy a nyelvi humor más fajtái – közmondás-keveredés, jelentéstévesztés, szóalak-elferdítés, stb. – akaratlanul is belekerülnek a gyermekek mondandójába. Sok család őriz ilyen történetet. A térség lakosságának bevonásával ezeket gyűjtjük egybe és mutatjuk meg a közönségnek gyerekdivat-bemutatóval egybekötve. A színpadi programot (kézműves) játszóház kíséri.

18.00 – sötétedésig Nyugat Kaszinó

Korabeli öltözékben hagyományos kaszinójátékokon (rulett, kártya, sakk) játszhatnak vendégeink nyelvi játékokat.

20.00 GÖRBE TÜKÖR – Karinthy és a Dankó házaspár a kávéházban

Rendhagyó tárlatvezetés A Magyar Nyelv Múzeuma új időszaki tárlatában Sátoraljaújhely alpolgármesterének és feleségének vezetésével, akik köztudottan a könyvek szerelmesei, Karinthy-rajongók, és nemcsak élvezik, hanem alkalmazzák is a humor minden fajtáját.

21.00 Blahalouisiana-koncert

A zenekar névadásával a nyelvi humor fajtájával élt. Hangulatos, mai zenéjével és dalszövegeivel a minőséget képviseli a hazai könnyűzenei piacon.

22.30 – zárásig Nyelvlesen +50%

A nyelvmúzeum legkedveltebb állandó tárlatában (NYELVLESEN. Kalandozások a nyelv körül) a hétköznapokon is játékos logikai és nyelvi feladatok megfejtésével jut előre a látogató. A Múzeumok éjszakáján ezeket új kihívásokra cseréljük, és korabeli ruhába öltözött szereplőktől kapják a kalandra vágyók a fejtörőket. A feladatok többsége vicces helyzeteket teremt.

22.30 – zárásig „Szellemkaland” a Kazinczy-kertben

A széphalmi Kazinczy Emlékkertben, ahol a dús, buja kertet áthatja a genius loci ereje, keresik a látogatók a hely szellemét. Az utat nyelvi játékok mutatják. A próba utolsó állomásán a látogatók egy szellemfigurát találnak. Tárgyiasult, humorral felruházott formája ez a genius locinak. Hiszen az hely szelleme, az ihlet vitte őket állomásról állomásra, a magyar nyelv sokszínűségének fokozatos, tudat alatti felfedezéséig. (A játék része a helyi legenda megismerése: a Kazinczy-birtokot azért kerülik messze a fatolvajok, mert félnek a mester szellemétől, amely éjszaka a kertben bolyong.)

23.00 tűzugrás

A Magyar Nyelv Múzeuma falait egész este nyelvi játékok borítják, papírra írva, így a látogatók önállóan vagy vidám csapatokban fejthetik azokat. A Karinthy-kiállítás „filmszínházában” néhány másodperces, humoros filmrészletekből – beszélő és némafilmekből – készült összeállítást is vetítünk.

Részletek

Dátum:
2016. június 25.
Időpont:
18:00 – 23:30
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , , , , , ,

Szervező

A Magyar Nyelv Múzeuma
Phone
+36 47 521 236
Email
info@nyelvmuzeum.hu
View Szervező Website

Helyszín

A Magyar Nyelv Múzeuma
Kazinczy utca 275.
Széphalom, 3988 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+36 47 521 236
View Helyszín Website