Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Eötvös József Kárpát-medencei középiskolai szónokverseny

2020. április 04., 10:0017:00

Az Eötvös-szónokverseny 2020. évi regionális és Kárpát-medencei döntőit a koronavírus járvány miatt elhalasztják. Az új időpontról a járvány lecsengése után döntenek.

A verseny meghirdetője:

Magyar Nyelvtudományi Társaság (1088 Budapest, Múzeum körút 4/A) és Magyar Nyelvőr Alapítvány (1027 Budapest, Fő utca 73

Szakmai partner: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szakmódszertani Központ (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8. )

A verseny pedagógiai célja:

a diákok szóbeli kommunikációs-retorikai képességének a fejlesztése, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudatuk és anyanyelvszeretetük erősítése. A verseny alkalmat ad a diákoknak arra, hogy gyakorolják a beszédhelyzetnek megfelelő, kulturált nyelvi viselkedést, az önálló ítéletalkotást, saját véleményük érvelő kifejtését, a megfelelő önismereten alapuló magabiztos fellépést. Ezáltal nő fogékonyságuk mások érvelő szövegeinek a megértésére is.

A verseny kategóriái korcsoportok és iskolaszintek szerint:

A versenyen a középiskolák (a szakközépiskolák, a szakgimnáziumok és a gimnáziumok) tanulói vehetnek részt. A nyelvi előkészítő, a 9–12. osztályos tananyagot tanuló évfolyamok nappali tagozatos diákjai indulhatnak a versenyen egy kategóriában.

A verseny jellege:

szóbeli.

A jelentkezés és a részvétel feltételei:

A versenyen azoknak az iskoláknak a tanulói vehetnek részt, amelyek az iskolai forduló előtt legalább 10 nappal elküldik jelentkezésüket a versenyszervezőknek az eotvos-verseny@btk.elte.hu címre. Az első nevezési határidő 2020. január 27., az utolsó nevezési határidő február 3. Minden középiskola legfeljebb 2, azaz két főt nevezhet be a regionális középdöntőbe. Az iskolai versenyeket a központilag megadott napok valamelyikén, a megadott időpontban, a központi versenyanyaggal és értékelési szempontokkal szükséges megrendezni.

A verseny témája, ismeretanyaga, a felkészüléshez felhasználható irodalom és a fordulók feladattípusainak rövid ismertetése:

A versenyfeladat minden fordulóban: rövid érvelő szöveg, idézet alapján 5 perces érvelő beszéd szabad előadása (kulcsszavas vázlat segítségével) 30 perces felkészülés után. A verseny minden fordulójához központi szervezési, lebonyolítási és értékelési útmutató készül.

Részvételi díj: nincs

A verseny minden fordulóján ingyenes a részvétel, nevezési vagy részvételi díj nincs . A versenyzők az adott helyszíneken a szervezők lehetőségei szerint ellátást kapnak, kulturális programon vehetnek részt. A szervezők útiköltséget nem térítenek.okv

A részletes versenykiírás itt található.

Részletek

Dátum:
2020. április 04.
Időpont:
10:00 – 17:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
Honlap:
http://www.eotvos-verseny.hu/

Helyszín

ELTE BTK Kari Tanácsterem
Múzeum körút 4/A
Budapest, 1088 Magyarország
+ Google Térkép