Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Retorika Magyarországon – Pölcz Ádám előadása

2014. február 11., 18:0019:00

A Pesti Bölcsész Akadémián Pölcz Ádám A jó beszéd tudománya címmel tart előadássorozatot.

A következő előadás címe: Retorika Magyarországon

A retorika hosszú évszázadokon keresztül a nyilvános megszólalás művészete volt – már az ókortól kezdve. Magyarországon is nagy hagyománnyal bírt, egészen az 1950-es évekig, amikor a szónoklattan tanítását kivették a tantervekből, és csak 2000-ben helyezték vissza.
Nagy lemaradást kell tehát pótolni. A jó beszéd tudománya című kurzus a hallgatóságot szemléletes módon és egyszerű nyelvezetet használva igyekszik megismertetni a klasszikus retorikai történetével, fogalmaival, mai – például a nyelvművelésre gyakorolt – hatásaival. A tanórai keretek között nem sok idő jut a retorikai ismeretek átadására, de egy sajátos környezetben ismerkedni Arisztotelész, Cicero és Quintilianus gondolataival, vagy együtt feldolgozni Marthin Luther King beszédét – maradandó élmény lehet.
A jó beszéd tudománya két dolgot jelent: 1) szakmailag jó (a beszéd- és általa a gondolatok, a stílus helyessége, a mondandó szerkezeti-formai megfelelősége); 2) emberileg jó (rossz ember nem lehet jó ügy szónoka). Ezzel az alappal indulva közelebb hozható a retorika tudománya a hallgatósághoz.

Részletek

Dátum:
2014. február 11.
Időpont:
18:00 – 19:00
Esemény kategória:

Helyszín

Pesti Bölcsész Akadémia
Múzeum krt. 4-6.
Budapest, 1088 Magyarország
+ Google Térkép