Közösség és nyelv

Mács József emlékére rendezték meg az idei „Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv” vetélkedőt

Nem mindennapi küzdelmet és versenytörténeti eredményt hozott az „Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv, Mács József emlékverseny” döntője A Magyar Nyelv Múzeumában, Széphalmon. A vetélkedő során a középiskolásoknál felvidéki csapat, a komáromi Selye János Gimnázium szerezte meg az első helyet, míg az általános iskolásoknál az Aggteleki Általános Iskola lett a győztes.

Egy hosszú sorozat utolsó állomására jöttek össze a csapatok Széphalomba. A magyar nyelv fővárosában 4–4 csapat versenyzett 2 kategóriában. A versenyre csaknem 100 csapat nevezett és 1–1 felvidéki és 3–3 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei jutott a legjobbak közé. A verseny megnyitóján Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke köszöntőjében a nyelvi játék fontosságáról beszélt, hogy a fiatalok számára nagy jelentőséggel bírnak az ilyen vetélkedések. Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere köszöntőjében arról szólt: örömteli, hogy csapatok nem hanyagolják el a nyelvművelést, fontos számunkra anyanyelvünk. A városvezető kiemelte: szükség van minél több olyan versenyre, mely megmutatja nyelvünk szépségeit.

A zsűriben neves szakemberek foglaltak helyet. Juhász Judit az ASZ elnöke töltötte be a zsűrielnöki tisztséget, mellette Mács Ildikó rádiós szerkesztő-riporter, a névadó Mács József író lánya, Kovács Zsuzsanna, az ASZ tiszteletbeli elnökségi tagja, valamint Kerekes Barnabás, az ASZ alelnöke, Püspöki Péter drámapedagógus és Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója vett részt a fiatalok versengésének értékelésében.

A középiskolások kezdték meg először a szereplést. Itt a Felvidékről Komáromból a Selye János Gimnázium mellett három miskolci iskola, az Avasi Gimnázium, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon és a Balázs Győző Református Gimnázium szerepelt. Az érdekes de ugyanakkor nehéz fejtörők mellett a közönség is kapott kérdéseket.

Felvidéki győzelem

Az írásbeli kérdések mellett nem maradhattak el a szóbeli feladatok sem. A fiataloknak szólásokat kellett elmutogatni, valamint egy-egy magyar regény történetébe kellett belehelyezni az anyanyelvápolást, valamint öt általunk megadott szót. Az ifjak lelkesedése mellett, leleményességük is találékonyságuk is megörvendeztette a zsűrit. A győzelmet végül a 78 pontot szerző Selye János Gimnázium szerezte meg, a 69 pontot gyűjtő Avasi Gimnázium, a 64 pontos Lévay József Református Gimnázium és a 63 pontos Balázs Győző Református Gimnázium előtt. Az első helyezett az értékes könyvjutalom mellett, kupát, a Komáromi Jókai Színházba jegyeket nyert, valamint megkapta a Miskolci Szimfonikus Zenekar Csajkovszkij CD-jét is.

A legnagyobb nyeremény azonban az, hogy a fiatalok részt vehetnek az augusztusi ifjúsági anyanyelvi táborban. A helyezettek színház és hangversenyjegyeket, valamint könyveket vihettek haza.

Az általános iskolások versenye előtt a közelmúltban elhunyt Wacha Imre nyelvészre emlékeztek az érintettek, majd Kerekes Barnabás tartott előadást A beszéd-, magatartás- és érintkezéskultúra néhány kérdéséről címmel. Az előadás előtt újabb levélcsomaggal gazdagodott a múzeum, hiszen a Szóról – szóval című nyelvi műsornak küldött leveleket adta át Kovács Zsuzsanna, a program társszerkesztője Nyiri Péter a múzeumigazgatónak.

Az általános iskolások is versengtek

Az általános iskolások versenyében a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola az Aggteleki Általános Iskola, a Hernádnémeti Református Általános Iskola, valamint a címvédő Avastetői Általános Iskola Széchenyi Tagiskolája szerepelt. A fiatalabbak is érdekes feladatsort oldottak meg, hiszen mesterségneveket kellett körülírniuk, valamint egy-egy ismert mesét kellett előadniuk oly módon, hogy az anyanyelvet népszerűsítse és tartalmazzon öt általunk megadott szót is.

Izgalmasan alakult a küzdelem, hiszen hol az egyik, hol a másik csapat vezetett 1–2 ponttal. Végül az utolsó fordulóban dőlt el a verseny, melynek végén a 82 pontot gyűjtő Aggteleki Általános Iskola szerezte meg a győzelmet. Második lett holtversenyben a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola és az Avastetői Általános Iskola Széchenyi Tagiskolája 81–81 ponttal, a negyedik helyett 78 ponttal a Hernádnémeti Református Általános Iskola. A győztes itt is serleget, valamint értékes könyvjutalmat vehetett át, míg a helyezettek a Kassai Thália Színház, valamint a Miskolci Nemzeti Színház egy-egy előadására nyertek jegyeket.

A verseny ismét elérte célját, hiszen sok csapat vett részt rajta. Az őszi folytatásban a szervezők kárpátaljai intézmények bevonását tervezik.

Brézai Zoltán

Leave a Reply