Közösség és nyelv

5+1 dolog, amit nem tudtál Grétsy Lászlóról

2014. február 13. november 18th, 2020 Egy hozzászólás
Grétsy László

Grétsy László, a nyelvművelés kiemelkedő alakja ma ünnepli 82. születésnapját. Ebből az alkalomból igyekeztünk összeszedni néhány olyan érdekességet vele kapcsolatban, amelyet csak kevesen ismerhetnek. A kiváló nyelvész és a ’90-es évek népszerű televíziós személyisége az Anyanyelvápolók Szövetsége számára különösen fontos, hiszen négy évig ő töltötte be a szövetség elnöki tisztségét, jelenleg pedig a szövetség tiszteletbeli elnöke.

1. Grétsy László és a szurikáták

2010-ben fia, az azóta sajnos elhunyt Grétsy Zsombor készített vele családias hangú interjút, mely a nyest.hu oldalon jelent meg. Ebben a tanár úr nemcsak gyermekkori kutyáiról mesélt, hanem arról is, mekkora elragadtatással tudja figyelni az állatkertben a szurikáták ügyködését: „Az egész kis állatcsapat folyton nyüzsög-mozog, de néhányan mindig szigorú vigyázban állnak, figyelve, villámgyors fejmozdulatokkal jobbra-balra lesve, nem fenyegeti-e a családot valamiféle veszély! Nagyon mulatságos, kedves kis lények.”

2. Grétsy László és a sakk

Ugyancsak a már említett interjúban mesél arról is, hogy középiskolás korában komolyan elgondolkodott a hivatásos sakkozói pályán. Már az első osztályban versenyzett, ám végül úgy ítélte meg, csak középszintű sakkozó válhatna belőle. A sportág iránti szeretete azonban töretlen: a könyvespolc melletti sakktáblán lépésről lépésre játssza újra az izgalmas mérkőzéseket, valamint sakkgépével is óriási csatákat vív. A játékot természetesen gyermekeivel is igyekezett megszerettetni, ám ez nem járt igazán sikerrel.

3. Grétsy László és a városi legendák

Hogy mekkora jelentősége van Grétsy Lászlónak a nyelvművelésben, azt jól érzékelteti, hogy nem is olyan régen a városi folklór – igaz, tévesen – neki tulajdonított egy előadásrészletet, amely különös nyelvi játékosságot mutatott be. Egy rövid beszélgetést írtak le úgy, hogy abban egy kevésbé szalonképes szavunk ismételt felhasználásával többé-kevésbé értelmes dialógus zajlik, mivel az ominózus szó számos különböző értelemben tűnik fel. Grétsy tanár úr természetesen jelezte, hogy ebbe a történetbe ő úgy került, mint Pilátus a krédóba. Aki mindenképpen kíváncsi a teljes sztorira, vagy még mindig nem jött rá, melyik lehet az a bizonyos túl sokat használt szó, itt járhat utána.

4. Grétsy László és rajongói oldala

2013. szeptember 5-én elindult a Grétsy László Fan Club nevű Facebook-oldal. Apró szépséghiba, hogy bárki is álljon a kezdeményezés mögött – az ugyanis nem derül ki, hogy ki vagy kik üzemeltetik az oldalt – egyelőre igencsak passzív. Mindössze két állapotfrissítés jelent meg az utóbbi hónapokban (a második éppen szilveszterkor figyelmeztetett a BÚÉK helyes írásformájára), így az sem csoda, hogy az oldalnak csak 17 kedvelője van ezidáig. Az általuk feltett kérdésekre mindenesetre valaki készségesen válaszolt…

5. Grétsy László és a balatoni láz

Grétsy László szerepel egy dalszövegben, mégpedig az Irigy Hónaljmirigy Balatoni ház című dalában (ami persze a 4F Club nyári slágerének tréfás átirata). Ezek a sorok jól szemléltetik, hogy a Vágó Istvánnal (akinek születésnapja csak egy nappal van később mint Grétsy tanár úré) közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! című, sok száz epizódot megért tévéműsor mennyire meghatározóvá vált néhány generáció számára.
„Titokban a kocsimat mosni járok a tóra,
Ott van Grétsy László, na álljuk meg egy szóra!”

+1 Grétsy László és a nyelvművelés

A fenti pontokban összeszedett érdekességek legfeljebb némi kétes értékű hírnevet kölcsönözhetnének a tanár úrnak, Grétsy László azonban a nyelvművelés számára természetesen nem ezek miatt fontos. Az Anyanyelvápolók Szövetsége tiszteletbeli elnökének nyelvészeti munkásságát ugyanakkor nem lenne egyszerű vállalkozás számba venni, jelentőségét jól jelzi a Prima Primissima díj, az MTA Magyar Nyelvi Bizottságában betöltött társelnöki tisztsége, vagy éppen hiánypótló műve, a Nyelvi játékaink nagykönyve.

Isten éltesse sokáig, Tanár úr!

Kerekes Zsolt

Leave a Reply