Közösség és nyelv

Akkor hát elkezdődött…

2019. október 25. november 17th, 2019 Nincs hozzászólás

2019. október 5-én a Baár–Madas Református Gimnázium két anyanyelvi rendezvénynek is otthont adott. Az Anyanyelvápolók Szövetsége helyi csoportjainak hagyományos évnyitó tanácskozása és a Beszélni nehéz! körök találkozója zajlott összevonva az iskola dísztermében.

Határon innen és túlról, a Kárpát-medence számos pontjáról érkeztek résztvevők az eseményre, mintegy százötvenen. Első napirendi pontként köszöntők hangzottak el: Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Kovács Zsuzsanna, a Szóról – szóval rádióműsor társszerkesztője és Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke szólt az egybegyűltekhez.

Az őszi találkozó minden évben Péchy Blankáról, mozgalmunk szeretett alapítójáról való emlékezés jegyében telik, mivel ez a rendezvényünk többnyire néhány nap vagy hét közelségben van a művésznő születésének évfordulójához – idén a százhuszonötödikhez. A kerek szám miatt a megemlékezés idén a szokásosnál is tartalmasabb és szívhez szólóbb volt.

Sellyei Dorottya, Juhász Éva és Bálint Ádám, az ifjúsági vezetőség tagjai felolvasásukkal segítettek felidézni a művésznő elképzeléseit, gondolatait az értő és értető nyelvhasználatról. Ezután egy rövid filmfelvételt vetítettünk le, amelyen még verset mondani is láthattuk-hallhattuk Péchy Blankát. Hálásak lehetünk az elődöknek, hogy készítettek róla ilyen felvételeket, hiszen így a fiatalabb generáció tagjai is közelebbinek érezhetik magukhoz mozgalmunk alapítóját. A teremben ülők közül azonban többek még személyesen is ismerték őt, így a pannonhalmi Sámbokréthy Péter atya is, akinek a visszaemlékezése még több emléket hozott a felszínre.

Következő programpontként a nyáron történt eseményekre tekintettünk vissza. A táborokban már szokássá vált, hogy egy (esetleg több) kisfilm készül az ottani életről, és annak segítségével a résztvevők később könnyebben feleleveníthetik a megélt eseményeket. Ezeknek köszönhetően vidáman figyelhettük az általános iskolások balatonboglári táborának pillanatait, betekintést nyerhettünk az erdélyi középiskolások Zsobokon tartott táborába, és természetesen az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozatának széphalmi tábora sem maradhatott ki a sorból. Nagy nevetésekkel, jó hangulatban teltek ezek a percek.

A délután az éves naptár elkészítésével folytatódott, majd a tanácskozás végén hozzászólások hangzottak el. Felszólalt többek között Bata Dórián újvidéki egyetemista, aki az elmúlt években élére állt az anyanyelvápolás délvidéki ügyének. Beszámolt az elmúlt időszak mozgolódásairól, eseményeiről (a nyári palacsintafesztiválról honlapunkon tudósítottunk is), illetve felvázolta legújabb ötleteit, terveit a szövetség vajdasági szekciójának megalakításáról.

Burkhardt Zsófia, a Kolozsvári Református Kollégium tanulója a zsoboki táborban szerzett élményeiről mesélt nekünk, amelyek jól összecsengtek az előzőleg levetített tábori képekkel.

Nagy örömmel fogadtuk két új beszédművelő kör, az Óbudai Árpád Gimnázium és a sátoraljaújhelyi V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium megjelent képviselőinek bemutatkozását. Mindig jó hallani-látni, amikor a kikopó szakkörök helyébe időről időre újak alakulnak.

A nap méltó zárásaként ellátogattunk a Fiumei úti temetőbe, és a síremlékénél folytattuk a Péchy Blankáról való emlékezést. Juhász Judit, szövetségünk elnök asszonya Györffy Imréné tanárnővel és Sámbokréthy Péter tisztelendő úrral megkoszorúzta a sírt, majd elénekeltük a Szózatot.

A felemelő esemény végén Péchy Blanka utolsó kérésére emlékeztetve magunkat azzal köszöntünk el egymástól: Folytatjuk!

Leave a Reply