Játék és nyelv

Az anyanyelv és a három kívánság – zajlanak az Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv verseny középdöntői

2020. február 05. december 26th, 2021 Nincs hozzászólás

Itt a január: a téli szünet, a félévzárás, a vizsgaidőszakok és a disznóvágások hónapja. Korábban megszokhattuk, hogy – mivel a szövetség ifjúsági tagozatának képviselői közül sokan vidékiek, illetőleg egyetemisták – ezen eseményekre való tekintettel a novemberi-decemberi Péchy Blanka-emléknap és a februári ifjúsági parlament között nem szervezünk versenyeket, találkozókat az ifjúsági tagozatban. Ezt a téli „holtszezont” használta ki Brézai Zoltán kulturális ügyekért felelős miskolci kollégánk, aki hat évvel ezelőtt elkezdte szervezni az Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv elnevezésű anyanyelvi csapatversenyt.

Az eredeti elképzelés szerint a verseny Borsod, Abaúj, Zemplén és a környékbeli elszakított felvidéki területek általános és középiskolásai számára teremtett lehetőséget arra, hogy a diákok megmérethessék és bizonyíthassák az anyanyelvükben való jártasságukat.

A verseny évről évre nagyobb ismertségre és népszerűségre tett szert, így az utóbbi egy-két évben már a Felvidék teljes területéről fogadják a csapatok jelentkezését, emellett a versenyt sikerült kiterjeszteni a szomszédos Kárpátaljára is. Az első, írásbeli forduló feladatait ebben a tanévben 78 általános iskolás és 53 középiskolai csapat küldte vissza – csapatonként négy-négy fővel –, így a verseny idén már jóval több mint ötszáz diákot mozgatott meg a régióban.

2020 január-februárjának folyamán öt középdöntő zajlik a Kárpát-medence északi részében: a Felvidék nyugati feléről érkező csapatok január 27-én Dunaszerdahelyen, a keleti rész diákjai január 30-án Kassán, a borsodi és abaúji iskolások 31-én Miskolcon mérték össze tudásukat. Február 7-én következik a zempléni forduló Szerencsen, a kárpátaljai középdöntő pedig február 14-én lesz Ungváron.

A középdöntőkbe jutott csapatoknak játékos anyanyelvi feladatokat kell megoldaniuk írásban és szóban, emellett a versenyzők szövegalkotási és előadói képességeit is próbára teszik a változatos feladványok.

Az öt középdöntő legjobbjainak február 21-én Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeumában rendezik meg a döntő megmérettetést. Hagyományosan előbb az általános iskolások, utánuk pedig a középiskolás csapatok bizonyíthatják majd tudásukat, műveltségüket, kreativitásukat. A döntő legjobbjai nemcsak értékes tárgyjutalmakkal térhetnek haza, hanem meghívást kapnak az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozatának méltán népszerű nyári anyanyelvi táboraiba is.

A Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában rendezett kassai versenyen Reiser György Lukács fényképezett; a képek a kapcsolódó galériában tekinthetők meg.

Leave a Reply