Közösség és nyelvKultúra és nyelv

Hírek a Honismereti Szövetségtől

Rövid összeállításunk a Honismereti Szövetség munkájáról, legutóbbi eseményeiről.

A Honismereti Szövetség 1990-ben alakult, az 1960-as években kibontakozó Honismereti mozgalom tevékenységét folytatja. A Szövetség első alapszabályában rögzítette, hogy legfontosabb céljai között szerepel a helytörténeti, néprajzi, szociográfiai tárgy- és adatgyűjtő szakkörök, helytörténészek, valamint műemléki, múzeumi, természet- és várbaráti, továbbá társadalmi és művészeti hagyományokat fenntartó közösségek munkájának összehangolása.

Együttműködési megállapodás az Anyanyelvápolók Szövetségével

Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Honismereti Szövetség ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött 2019. május 18-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az Anyanyelvápolók Szövetsége részéről Juhász Judit elnök-asszony és a Honismereti Szövetség elnöke, Debreczeni-Droppán Béla írták alá az együttműködési megállapodás dokumentumait.

A cikk a közgyűlésről itt olvasható »

Díjazott, elismert honismerő munkák

2019. május 18-án átadták az Év Múzeuma és Év Kiállítása díjakat. A díjátadóra a Magyar Nemzeti Múzeum Múzeumkertjében került sor. 2019-ben a nyíregyházi Jósa András Múzeum kapta az Év Múzeuma-díjat, a Tomory Lajos Múzeum az Ekevasban fogott madárszárny – Kondor Béla a repülés vonzásában című állandó kiállításáért az Év Kiállítása elismerő oklevelét kapta meg.

További információk itt olvashatók »

A Szent István kultusza a 20. században témájú honismereti pályázat díjátadójára a XLVII. Országos Honismereti Akadémián kerül sor 2019. július 8-án.

A díjazottak névsora itt olvasható »

fotók: Végső István

Leave a Reply

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...