Ismeret és nyelv

Hodj írlyuk hejessen aszt hodj foczi wébé? – a foci-vb helyesírásáról

2014. július 09. 3 hozzászólás

A futball-világbajnokság idején megsokszorozódik az interneten lévő cikkek helyesírási hibáinak száma. Mivel nem egy egyszerű összetételről van szó, ráadásul többféle verziója is létezik, így mindenféle helyesírási forma előfordul: foci VB, foci vébé, focivb, foci-vb… Hogyan helyes.

Futball-világbajnokság

Legegyszerűbb dolgunk a futball-világbajnokság összetétellel van. Az Akadémiai Helyesírás (AkH.) 138. pontja szerint ugyanis itt egy hármas szóösszetétellel (futball, világ, bajnokság) van dolgunk, ráadásul hat szótagon felüli. Ilyenkor az értelmi határon (futball és világbajnokság) kötőjellel kell elválasztanunk egymástól a tagokat, így lesz belőle futball-világbajnokság.

Ugyanez a helyzet a labdarúgó-világbajnoksággal vagy foci-világbajnoksággal is, ugyanígy hármas szóösszetétel és több mint hat szótag, tehát ezek a kifejezések helyesírásukban nem térnek el az előbb említettől.

Vébé, vb?

Az AkH. szótárrészében megtalálható a világbajnokság rövidítése: mivel köznyelvi szóról van szó, ezért rövidítése a vb.

Az Osiris Helyesírása (OH) már tartalmazza a vb mellett a vébé formát is.

Mivel hat szótag alatti szóösszetételről van szó, ezért a focivébé, a futballvébé és a labdarúgóvébé esetén egybeírjuk a szót. Ha a vb rövidítést használjuk, akkor a foci-, a futball- vagy a labdarúgó- előtaghoz kötőjellel kapcsoljuk a vb-t: foci-vbfutball-vblabdarúgó-vb.

További bonyodalmak

Rendben, azt már tudjuk, hogyan írhatjuk le helyesen a világ legnagyobb sporteseményét hosszabb-rövidebb formáiban. Csakhogy a labdarúgás eleve összetett szó, amelyet más szavakkal összekapcsolva további olyan őrjítően bonyolult szerkezeteket kapunk, hogy inkább beállnánk a brazil védelembe Németország ellen.

A labdarúgócsapat esetében például legjobb, ha leírjuk egyben az egészet, hiszen a szó nem hosszabb hat szótagnál. A labdarúgó-bajnokság, labdarúgó-válogatott, labdarúgó-mérkőzés stb. esetekben pedig a kötőjeles verzió alkalmazásával vívhatjuk ki a szigorú nyelvtantanárok dicsérő vállveregetését.

A fociban szerencsére ritkán szoktuk hangsúlyozni, hogy női vagy férfi labdarúgásról beszélünk-e, a vízilabdás sportújságíróknak azonban a mozgószabály miatt is gyakrabban főhet a fejük, hiszen a férfivízilabda-válogatott esetében a kötőjel előtti részt egybeírjuk, hiszen az egész összetételhez kapcsolódik a kötőjel utáni tag.

Két év múlva pedig Eb-t rendeznek, ami egy fokkal még izgalmasabb helyesírási szempontból, mint a vb: itt ugyanis már az Európa-bajnokság összetétel is kötőjeles köszönhetően annak, hogy a világ köznevet az Európa tulajdonnévre cseréltük. Igazi nyelvtancsemege lesz tehát leírni a labdarúgó-Eb, illetve labdarúgó-Európa-bajnokság szavakat.

Muszka Ágnes – Kerekes Zsolt

Leave a Reply