Közösség és nyelv

„Az ifjúság a jövő” – IV. Kárpát-medencei Ifjúsági Anyanyelvi Parlament

2017. február 10. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

Idén február 4-én rendezte meg éves anyanyelvi parlamentjét az Anyanyelvápolók Szövetségének ifjúsági tagozata a Baár-Madas Református Gimnáziumban, immáron negyedik alkalommal Kárpát-medencei Ifjúsági Anyanyelvi Parlamentként. A rendezvény 23 éves múltra tekint vissza.

Az esemény megnyitása után Kerekes Zsolt idézte meg a nyári hangulatot gitárjával, az augusztusi táborból ismert dalokkal. Ezután Terjéki Tamás levezető elnök és a szavazatszámláló bizottság tagjai határozatképesnek nyilvánították a parlamentet, majd ismertették napirendi pontjait. Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnökének köszöntője következett, melyben hangsúlyozta az újabb fiatalok bevonását a Szövetség munkájába, valamint fontosnak ítélte meg azt, hogy új beszédművelő körök jöjjenek létre országszerte. Kitért még az évente megtartott események rendjére, hagyományára is, és közösségépítő szerepére.

A parlament vendége volt Matula Ágnes és férje, Sediánszky János is, mindketten a magyar nyelv szépségeire, a Szövetség munkájának fontosságára hívták fel a figyelmet. Sediánszky János anekdotájával – miszerint magyar nyelven minden vers, még a francia versek is szebbek – hű példát hozott az elhangzottakhoz.

Videós visszaemlékezések következtek az ifjúsági tagozat bemutatására: ASZpirines szójáték, tábori videók és interjúk, versenyeken készült kisfilmek váltották egymást, a jelenlévők derültségére. A sort Gillich Kata ifjúsági vezetőségi tag beszámolója folytatta a 2016-os év eseményeiről, rövid bemutatóban, előrevetítve az idei év célkitűzéseit és összegezve a tavalyi év sikereit. Ehhez kapcsolódott Dömötör Andrea ifjúsági vezetőségi tag visszaemlékezése a III. Kárpát-medencei Ifjúsági Anyanyelvi Parlament határozataira, valamint a tavalyi év újdonságaira, kiemelten a magyar nyelv napi kalandtúrára.

További képek a parlamentről a Médiatárban »

Muszka Ágnes ifjúsági vezetőségi tag az anyanyelvapolo.hu oldal fejlődéséről, terveiről számolt be a továbbiakban. Ismertette a honlap látogatottságát, hosszú- és rövidtávú célkitűzéseit, és minden érdeklődő fiatalt buzdított a szerkesztőségi munka vállalására, cikkek, beszámolók írására.

Kovács Zsuzsanna az Édes Anyanyelvünk folyóirat jelenlegi állásáról, valamint az Anyanyelvápolók Szövetségének tagságáról beszélt, kitérve a Szövetség eseményeire, mint például a tavaly indult Nyelvőrző Szalonra Budapesten.

A következő napirendi pont az ifjúsági vezetőség által a vezetőségbe jelölt fiatalok bemutatása volt. Idén négy diákot – Juhász Éva Krisztina, Tirpák Orsolya, Kazsimér Soma és Mitró Dániel – jelölt a vezetőség. A bemutatás utáni szavazás szerint a jelenlévők a négy jelölt megválasztása mellett döntöttek.

Miután a szavazás lezajlott, az egyéni észrevételek, hozzászólások következtek. Elsőként Brézai Zoltán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nemzeti Művelődési Intézet „Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv” versenyéről számolt be, a verseny múltjáról, jelenéről és jövőjéről, az idén megrendezendő fordulókról. Ezek után a Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziumának Tisza köréből dr. Rozsnyai Jenőné a kör által rendezett Arany János-emlékévhez kapcsolódó kvízről, játékokról ejtett pár szót.

A következő felszólaló Bacskó Józsefné volt, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumból, aki az anyanyelvápolás fontosságát, az ifjúság eredményes bevonását szorgalmazta. Majd Dányi Eszter a váci Madách Imre Gimnáziumból és Márton Richárd a szegedi Gábor Dénes Szakgimnáziumból élményeik, valamint beszédművelő körük tevékenységének ismertetésével zárták a hozzászólások sorát.

Az előző évektől eltérően idén az Ifjúsági Anyanyelvi Parlament nem fogalmazott meg új felvetést, így az előző évi határozati listát viszi tovább az ifjúsági tagozat.

Nehéz feladat röviden összefoglalni, milyen is volt egészében az Ifjúsági Parlament; résztvevőként viszont állíthatom, hogy családias, vidám és meghitt hangulatban telt az egész nap.

Ábrahám Eszter

Leave a Reply