Közösség és nyelv

A nemzeti szeretet kapcsa – 45 év édes anyanyelvünk szolgáltatában

2017. október 17. november 5th, 2017 Nincs hozzászólás

A verseny célja anyanyelvünk ápolása, az iránta való szeretet kibontakoztatása, a nyelvhasználat fejlesztése, a kialakult készségek mérése és minősítése. Feladata az általános és közéleti beszédkultúra fejlődésének segítése – olvasható az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny felhívásában. Negyvenötödik alkalommal rendezték meg Sátoraljaúhelyen a nagy múltú anyanyelvi versenyt.

A verseny első napja hagyományosan az írásbeli fordulóval kezdődött, amiben nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási, stilisztikai feladatokkal küzdenek meg a diákok. Ebben az évben egy képzeletbeli levelet is kellett írniuk, az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozata fennállásának 25. évfordulója alkalmából. Az írásbeli feladatlapon találkozhattak például a Beszélni nehéz! jelölésrendszerből ismert feladatokkal vagy akár tájszavakkal is.

A mindennapos testneveléstől a köszönésig

A szóbeli forduló zajlott a második napon, ahol az alábbi témákat dolgozhatták fel a diákok:

A témák közül egyet választva, egy rövid felkészülés után kellett a zsűri és a nézők elé kiállva három perces felszólalásukat elmondani, a megadott stílusban és közönség előtt.

 

 • Itt ringatták bölcsőm…
  Vallomás a szülőföldről egy diáktáborban
 • Öröm vagy gyötrelem a mindennapos testnevelés?
  Tapasztalatok és teendők
  Műfaj: vitaindító
  Helyszín: a DÖK által szervezett gyűlés
 • Fesztiválozók között
  Ami tetszett és ami zavart a legutóbbi fesztiválon
  Élménybeszámoló családi körben
 • Tapasztalataim, gondjaim a köszönéssel
  Hozzászólás osztályfőnöki órán

A témák közül legtöbben a testneveléssel kapcsolatban mondták el gondolataikat – valószínűleg ez lehetett az a téma, ami a diákokhoz a legközelebb állt.

Az értékelésen a bírálóbizottság elmondta az általános tapasztalatokat a versennyel kapcsolatban. Török Annamária, rádióbemondó a versenyértékelésen is párbeszédre szólította a fiatalokat, akik elmondhatták, milyen érzéseik voltak a témákkal kapcsolatban.

Idén sem maradtak el a szórakoztató és kulturális programok. Az első nap a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium vendégelőadását nézhették meg a megnyitón a résztvevő tanárok, diákok, a második nap pedig A Padlás c. félig mese, félig musical előadást láthatták egy diákszínjátszókör előadásában.

Azok a diákok, akik a legjobban teljesítettek, Szamösvölgyi Pétertől, Sátoraljaúhely polgármesterétől vehették át a város emlékplakettjét. Különdíjakat adott át az Anyanyelvápolók Szövetsége nevében elnökünk, Juhász Judit.

Muszka Ágnes
Fotók: Muszka Sára

Leave a Reply