Közösség és nyelv

Nyelvtankönyvekről vidáman – szórakoztató nyelvi játékok a Mórával

2015. április 28. március 18th, 2017 Egy hozzászólás

Hétvégén rendezték meg a 22. Budapesti Könyvfesztivált, ahol szerkesztőségünk néhány tagja is aktív szerepet vállalt. Vasárnap a Móra Könyvkiadó új, nyelvtantanulást segítő köteteinek bemutatóját tartottuk meg.

Életre kelt ábécé és dalos szabályok

Terjéki Tamás főszerkesztőnk először a Mesélő nyelvtan szerzőjével, Balázs Ágnessel beszélgetett. Megtudhattuk, hogy a kisiskolásoknak szánt foglalkoztatókönyvet a szerző lánya ihlette, akinek nehezére esett a nyelvtanóra száraz ismeretanyagát megtanulni. Balázs Ágnes szerint a könyv hiánypótló, hiszen az idegen nyelvek játékos tanításához rengeteg anyagot lehet találni az interneten, a magyar nyelvtanhoz viszont alig.

Balázs Ágnes mesél új kötetéről

A Mesélő nyelvtan megírásánál a fő szempont az volt, hogy mit szeretnek általában a gyerekek. Mint a címből is kiderül, erre a kérdésre a mese az egyik válasz, a kötet elsősorban történeteken keresztül próbálja a kisiskolásokhoz közelebb hozni a nyelvtan tananyagot. Ezen kívül sok rajzolós-színezős feladat is található a könyvben, ami szintén meghozhatja a kedvet, hogy kinyissák, lapozgassák. A kötethez hanganyag is tartozik: a nyelvtani-helyesírási szabályok könnyebb megjegyzését a róluk szóló kis dalocskák segítik. A most bemutatott Mesélő nyelvtan a 2. osztályos korosztálynak szól, de a szerző és a kiadó sorozatot tervez, tehát a többi évfolyam számára is készülni fog hasonló gyakorlókönyv.

Idegen szavak 699 éves korig

Ezután Laik Eszter Abszurd, bravúr, celeb – 100 idegen szó verses magyarázata című kötetét mutattuk be. A szerző elmondta, hogy a könyvvel a gyakran használt idegen szavak jelentését szerette volna (jobban) megértetni. A szavak kiválasztásánál tehát fontos volt, hogy ne szakkifejezések legyenek, hanem olyanok, amelyeket valóban gyakran hallunk, olvasunk. A kötet egyfajta kis szótár, a szavak ábécé-sorrendben szerepelnek benne, és mindegyikhez egy-egy rövid, frappáns vers tartozik. A versek nem csak a szó jelentését írják körül, hanem tartalmazzák az idegen kifejezés magyar megfelelőjét is.

Laik Eszter szerint a könyv kortalan, kisebbek és nagyobbak is tanulhatnak belőle, vagy éppen szórakozhatnak rajta. Kiemelte, hogy nagyon hálás az illusztrátor Kárpáti Tibornak, hiszen rajzainak eredeti humora remekül kiegészíti a versek világát.

Laik Eszter dedikálja a kötetbemutató után az Abszurd, bravúr, celeb c. kötetet

A harmadik ismertetett kötet, az Elmemozgató nyelvi játékok szerzője sajnos már nem lehetett jelen a bemutatón. Hernádi Sándor könyve a magyar nyelv sokszínűségét mutatja meg játékos formában. A különböző, sokszor valóban elmemozgató játékokkal mind az általános, mind a középiskolai pedagógusok sikerrel színesíthetik a nyelvtanórákat.

Az, hogy játszani mindenki szeret, a beszélgetések után is kiderült. A bemutató végén Muszka Ágnessel mi is megmozgattuk a közönség elméjét a kötetekből gyűjtött néhány nyelvi feladvánnyal. Gyerekek és felnőttek egyforma lelkesedéssel és leleményességgel válaszoltak a kérdéseinkre, és közben, reméljük, mindannyian rácsodálkoztak, mi minden rejlik még a magyar nyelvben a nyelvtanórán „bemagolt” szabályokon kívül.

Az új kiadványokról részletesebben is beszámolunk majd.

Dömötör Andrea

Leave a Reply