Játék és nyelv

Szirmabesenyői és miskolci siker az Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv verseny döntőjén

2020. február 29. december 26th, 2021 Nincs hozzászólás

Február 21-ét, az anyanyelv nemzetközi napját különleges eseménnyel ünnepelte A Magyar Nyelv Múzeuma. Ezen a napon játékos kedvű, anyanyelvüket szerető diákok sereglettek össze a nyelvművelés fellegvárában, Széphalomban a Kárpát-medence északi részeiről. Ekkor rendezte ugyanis a múzeum az Anyanyelvápolók Szövetségével karöltve a VI. Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv verseny döntőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a teljes Felvidék és Kárpátalja felső tagozatos általános iskolásai és középiskolásai számára.

Mint azt korábbi írásunkban is említettük, a játékos verseny az idei tanévben minden eddiginél több, összesen 131 csapatot tudott mozgósítani az írásbeli selejtezőkre, ahonnan összesen 23 középiskolai és 22 általános iskolai csapat jutott tovább a két felvidéki, a miskolci, a szerencsi és a kárpátaljai középdöntőbe. A középdöntők legeredményesebben teljesítő hat általános iskolai és hat középiskolai csapata mérhette össze rátermettségét, nyelvi leleményességét, előadói készségét a döntőn, melynek hagyományosan Széphalom adott otthont.

A múzeum már kora reggeltől várta a diákokat. Voltak olyan versenyzők, akik már előző nap útra keltek, hogy péntek reggelre maguk mögött tudhassák a sok száz kilométeres utat iskolájuk és a verseny helyszíne között. A tíz órai kezdésre minden résztvevő megérkezett, és A Magyar Nyelv Múzeumának nézőtere megtelt az izguló diákokkal, kísérőkkel, érdeklődőkkel.

Brézai Zoltán – aki ötletadója és a kezdetektől főszervezője a versenynek – az Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv elmúlt öt évéről készült fényképes összeállítással köszöntötte a megjelenteket. Rövid bevezetőjében egy örömteli hírrel is szolgált: a versenyt nemrégiben felvették a Borod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba a kulturális örökségek kategóriájában. A versenyen az elmúlt években részt vevő iskoláktól, tanároktól, több egyéni támogatótól és intézménytől érkezett számos ajánlás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy immár az Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv versenyt is – Kazinczy Ferenc életműve, A Magyar Nyelv Múzeuma és az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny után – hivatalosan is nemzeti értéknek ismerjék el.

„Olyan fiatal generációra van szükség, amelynek fontos a hazája.”

A város képviseletében Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere szólt a versenyzőkhöz. Lelkesítő beszédében az anyanyelvi versenyeknek nemzetmegtartó erejére világított rá. Mint mondta, a versenyek jelentőségét nem csak a felkészülés során gyarapodó tudás és dicsőségszerzés öröme adja; ha egy olyan diák, akinek kisugárzása, karizmája van, részt vesz egy ilyen versenyen, azzal hazaszeretetéről tesz tanúbizonyságot, és példamutatásával azt szolgálja, hogy ne kopjon ki, ne vesszen el, ne híguljon föl az a nyelv, amely összeköti 15 millió nemzettársát. „Mert – mint mondta – ki más is szánna időt anyanyelvének művelésére, mint az, aki szereti a hazáját!”

„Magyarnak lenni az itt, a szívben kezdődik…”

Polgármester úr után az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Juhász Judit szívhez szóló szavait hallgathatták meg a jelenlévők. Elnök asszonyunk a verseny főszereplői után a két házigazdát köszöntötte: Polgármester urat, „aki nemcsak itt, ezen a helyen, hanem Újhelyben minden versenyünkön évről évre megtisztel bennünket jó szóval, biztatással, házigazdai szívélyességgel,” és Nyiri Péter igazgató urat is, A Magyar Nyelv Múzeumának vezetőjét, aki szintén úgymond befogadta a versenyt, és kezdetektől fogva segíti annak megszervezését, lebonyolítását.

Elnök asszonyunk ezután az anyanyelvünkkel kapcsolatos felelősségünkre hívta fel a figyelmet. Hiszen a nemcsak a messzebb lévő, hanem a jelenlegi országhatár közvetlen közelében fekvő magyar területeken élőknek is – Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken – naponta meg kell küzdeni a magyarságért, a magyar nyelvért.

„Védeni kell a magyar iskolákat, azt, hogy magyarul lehet tanulni egy olyan országban, ahol a magyar nyelv nem egyenlő az államnyelvvel. Nagyon nehéz kivívnunk azt a tiszteletet, megbecsülést és az a bánásmódot, amelyet a szülőföldjén mindenki bátran elvárhatna magának. Azok, akik napjainkban az anyanyelvért, annak gazdagításáért, védelméért bármilyen feladatot vállalnak, azok komoly szolgálatot tesznek. Mert magyarnak lenni az itt, a szívben kezdődik, de tudjuk, hogy ezért bizony meg kell dolgozni.”

Juhász Judit köszöntője végén Polgármester úr gondolataira utalt vissza.

„Akinek kisugárzása van, képes hatni az osztálytársaira, barátaira, barátnőire, környezetére, az katonája lesz annak a gyönyörű harcnak, amelyet mi a több mint ezeréves anyanyelvünkért folytatunk.”

A köszöntők után a játékmester, Brézai Zoltán ragadta magához a mikrofont, és a csapatok, illetve a zsűri tagjainak bemutatása után kezdetét vette a középiskolások versenye.

A Felvidék nyugati részéről a dunaszerdahelyi forduló győztese, az észak-komáromi Selye János Gimnázium csapata érkezett, a keleti részről, a kassai középdöntőből a Királyhelmeci Gimnázium. A miskolci versenyről a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, valamint az Avasi Gimnázium csapata jutott a döntőbe. A szerencsi középdöntőn a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium csapata, Ungváron pedig a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének diákjai nyújtották a legjobb teljesítményt. Ma délelőtt tehát ez a hat csapat mérte össze tudását, rátermettségét. Az írásbeli és szóbeli feladatok itt is a középdöntőkön megismert rendszer szerint épültek fel, és természetesen most is kellett megadott szavak felhasználásával mesét írni – majd elő is adni azt.

A közönség ritka izgalmas versenynek lehetett tanúja, mivel a csapatok szinte végig fej-fej mellett haladtak, és csak az utolsó feladatoknál vált el a tüdő a májtól. A hajrá végül a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium csapatának sikerült a legjobban. Hajszállal sikerült megelőzniük a második helyezett a Sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumot, a dobogó harmadik fokára pedig a Királyhelmeci Gimnázium tanulói állhattak fel. A győztes „jezsus” csapat tagjai Bencs Flóra, Bencs Fruzsina, Buza Boglárka és Tóth Karina, akik az értékes könyvjutalmak mellett meghívást kaptak az Anyanyelvápolók Szövetsége méltán híres és népszerű nyári táborába, az immár XXVIII. Országos ifjúsági anyanyelvi táborba, Széphalomba.

„Ami kijön a szájból, az a szívből származik.”

A délelőtt nagy izgalmai után a szövetség alelnöke, Kerekes Barnabás tanár úr Mindegy? című előadását hallgatta meg a társaság. Tanár úr az élő beszédből vett példák sorával arra mutatott rá, milyen veszélyeket rejt magában a napjainkban terjedő egyre hányavetibb nyelvhasználat.

Ezek a jelenségek nemcsak azért aggályosak, mert anyanyelvünk torzulásához és torz szószülemények meggyökeresedéséhez vezetnek, hanem főként azért, mert az igénytelen beszéd mögött igénytelen gondolatok húzódnak meg. „Ami azonban kijön a szájból, az a szívből származik” – idézte tanár úr Máté evangéliumának 15:18-as igehelyét. A nyelv használójának indíttatásai meghatározzák a kimondott szavakat, de emellett azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a használt nyelv, a kimondott és leírt szavak, mondatok bizony visszahatnak a nyelv használójára, annak viselkedésére, az embertársaival való kapcsolataira is. Gondoljunk csak bele, mennyivel más hanghordozással, gesztusokkal fordulunk valaki felé, amikor azt mondjuk: „Jó napot kívánok!”, mint ha csak annyit mondunk: „Jó napot!” vagy esteleg „Heló.”

Az elgondolkodtató előadás után végre sorra kerültek az általános iskolások is, akik ekkorra már a fél napot végigizgulták. A középiskolás csapatokhoz hasonlóan Brézai Zoltán először őket is sorra bemutatta, s csak ezután kezdődött a megmérettetés.

A Felvidék nyugati részét az észak-komáromi Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, a keleti végeket pedig a Királyhelmeci Gimnázium csapata képviselete a döntőben. A miskolci középdöntőből a Szirmabesenyői Szinyei Merse Pál általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, illetve a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon csapata jututt a legjobbak közé. A szerencsi középdöntőn a Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, az ungvári fordulón pedig a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákjai szerepeltek a legjobban.

Az előző fordulóhoz hasonlóan az általános iskolásoknak itt is ugyanolyan jellegű feladatokat kellett megoldaniuk, mint a középiskolásoknak. A játékmester azonban nemcsak a versenyző csapatoknak, hanem a közönségnek is hozott jó pár nyelvi játékot. Így a hosszabb felkészülési időt igénylő feladatok megoldása közben – amíg a csapatok dolgoztak – a nézőtéren ülő kísérők, érdeklődők sem unatkoztak. A játék itt sem babra ment, mert a helyes válaszolók könyvekkel, CD-kkel és színházjegyekkel gazdagodva térhettek haza.

Az általános iskolás csapatok versenyében első helyen a Szirmabesenyői Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai végeztek, a csapat tagjai Benkő Lívia, Fazekas Kristóf, Siska Vivien és Orosz Tamás. A második és harmadik helyen szinte holtverseny alakult ki, hiszen a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon csapatától csak egyetlen ponttal maradt le a harmadik helyezett Királyhelmeci Gimnázium.

Nagyszerű és nemes vetélkedésnek lehettek tanúi, akik ott voltak idén az anyanyelv napján Széphalomban. A győzteseknek szívből gratulálunk, a szervezőknek, tanároknak, támogatóknak pedig köszönjük az áldozatos munkát, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy egy nagyszabású, immár tömegeket megmozgató verseny jöhessen létre, s hogy ilyen színvonalas döntőnek lehessenek részesei az idei tanév legjobbjai.

A rendezvényen Reiser György Lukács fényképezett; a képek a kapcsolódó galériában tekinthetők meg.

Leave a Reply