Közösség és nyelv

17 éve Kazinczy-verseny Kisújszálláson

2016. április 15. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

Tizenhetedik esztendeje ad otthont Kisújszállás városa a Dunától keletre fekvő megyék Szép magyar beszéd versenyének. 2016-ban a tíz megyéből hetvenöt 7-8. osztályos tanuló jutott be a félországos döntőbe. Április 8-án, pénteken került sor a verseny megnyitására a Városháza dísztermében, ahol Kecze István polgármester köszöntötte a versenyző tanulókat, kísérő tanáraikat és szüleiket.

A köszöntést Kerekes Barnabás tanár úrnak, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnökének előadása követte, Ami a szívemen, a számon? címmel, melyet a közönség minden tagja élvezett, ugyanakkor a hallottak elgondolkodtatták a jelenlévőket, hiszen fontos kulturális, magatartásbeli és társadalmi problémákra hívták fel a figyelmet.

Az ünnepi hangulatban azonban szomorú szívvel emlékeztünk meg a közelmúltban elhunyt dr. Kiss Kálmánné Gitta néniről, címzetes gimnáziumi igazgatónőről, aki a kezdetektől fogva másfél évtizeden keresztül volt tagja a kisújszállási verseny zsűrijének.

Verseny és kikapcsolódás

A verseny első fordulója délután vette kezdetét a szabadon választott szöveg felolvasásával. Az első megmérettetést követően, a résztvevők a pihenés, a másnapi fordulóra való felkészülés mellett ellátogathattak a nemrégiben felújított Vigadó Kulturális Központ mozi termébe, ahol az Énekmondó című portréfilmet vetítették, mely Kiss Tamás költő fiának, Kobzos Kiss Tamás Kossuth-díjas énekesnek, zenetanárnak állít emléket.

További képek a versenyről a médiatárban »

A verseny a második fordulóval szombaton reggel folytatódott, a kötelező szöveg felolvasásával, ahol Wacha Imre tanár úr, aki most nem tudott részt venni a verseny zsűrijében, mégis „jelen volt”, hiszen az idei kötelező szöveg,  A szövegtolmácsolás hibáiról című, tőle származott.

Délután sok programlehetőség várta a diákokat és tanáraikat, ahol levezethették a verseny izgalmaival járó feszültséget. Így részt vehettek egy, a Kisújszállás irodalmi hagyományairól szóló filmvetítésen, bejárhatták a számos különlegességet rejtő természetrajzi szertárat és múzeumot; részt vehettek egy városnéző sétán; de akinek strandolni vagy pihenni támadt kedve, azt is megtehette.

Este már a szórakozásé, ismerkedésé volt a főszerep. A versenyzőknek táncházban nyílt lehetőségük a kikapcsolódásra, míg a kísérő tanároknak és szülőknek a Városháza dísztermében – finom fogások és élvezetes beszélgetések mellett – adódott lehetőség a szakmai tapasztalatok kifejtésére, vagy akár egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetésre.

További képek a versenyről a médiatárban »

A verseny, ahol mindenki nyer

Április 10-én vasárnap reggel a zsűritagok szakmai tanácskozására került sor, majd Gömöri Árpád tanár úr szakmai értékelését követően a verseny legnagyobb izgalommal várt része, a Kazinczy-jelvények, oklevelek és könyvjutalmak átadása következett.
Az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Tinta Könyvkiadó és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat ismét gazdag könyvajándékokkal támogatta a versenyt.

Idén 42 tanuló kapta meg a Kazinczy-jelvény bronz fokozatát, 16 tanulót jó teljesítményéért kiemelt könyvjutalomban részesített a zsűri és a 16 legeredményesebben szereplő tanuló arany Kazinczy-jelvényt vehetett át.
Ezen túlmenően a legkiválóbb teljesítményt nyújtó 2 versenyző, valamint a szabadon választott, illetve a kötelező szöveg 2-2 legjobb előadója a zsűri különdíját vehették át.

További képek a versenyről a médiatárban »

Nem közhely azt állítani, hogy mindenki győztes, aki a Szép magyar beszéd verseny kelet-magyarországi döntőjébe bejutott. Hiszen a díjakon kívül lelkileg mindenki gazdagodott, ez pedig minden tárgyi jutalomnál többet ér.

Ebben a felgyorsult és elértéktelenedett világban egyre nagyobb „áldozatot” kíván az ÜGY szolgálata és egyre komolyabb felelősséggel is jár. Éppen ezért öröm volt látni ennyi fiatalt és öröm volt látni ennyi nagyszerű pedagógust is, akik nélkül ez a szolgálat nem működhetne. Köszönet illeti Őket. Ahogy a zsűri nagyszerű tagjait is, akik nemcsak szakmaiságukkal, de emberségükkel is példamutatással szolgálnak a diákoknak, és köszönet illeti a rendező iskolát, a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Szakközépiskola és Általános Iskolát, kiemelve Pintér István magyar-francia szakos tanár úr személyét, aki már 17. éve tölti be a „motor” szerepét a verseny „gépezetében”.

Ponyokai Judit

Leave a Reply