Ismeret és nyelv

A 2013-as év szava

2013. december 12. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda minden évben felmérést végez, mi az év szava, antiszava, költői és ifjúsági szava. Az előző években a Magyar Tudományos Akadémián és A Magyar Nyelv Múzeumában derült fény az eredményekre. Most kihirdették a 2013-as év szavait, a felmérést Balázs Géza, Balogh F. András, Minya Károly, Veszelszki Ágnes végezte.

Az év szava: rezsicsökkentés

A 2013. év politikai csatározásai középpontjába a háztartások fenntartásának a költségei kerültek. A számtalan fronton folytatott parlamenti vitából kiemelkedett a sajtónyelv által ez a szó, amely szinte önjáróvá vált annak ellenére, hogy önmagában véve nem szép kifejezés, felemelő tartalma sincsen, ám kitűnően megjelenítette a kormányzat-ellenzék-lakosság háromszögében a verbális kommunikáció szintjét és minőségét.
(Balogh F. András)

Az év antiszavai: mamahotel, papabank

Az ironikus elnevezésű mamahotel „lakója” az a munkaképes személy, aki a szülőktől kapott pénzből él, kihasználja a szülői ház nyújtotta előnyöket; például az apától kapott támogatást (papabank). A jelenség további megnevezései: Pán Péter-szindróma, bumeránggeneráció, kapunyitási pánik, partipénzesek, zsebpénzemberek.
(Minya Károly)

Az év ifjúsági szava: szelfi

A szelfi olyan – okostelefonnal vagy webkamerával készült – önfénykép, amelyet a készítője közzétesz a közösségi oldalakon. Az önmutogató fotó általában ferde, szabálytalan, és gyakorta látni engedi a fényképező kezét (és némely esetben sajátos, kacsacsőrszerű, csókos arckifejezés is tartozik hozzá). Az először 2002-ben dokumentált, de az internetezők körében 2013-ban különösen nagy népszerűségre szert tett selfie kifejezés az Oxford online szótárcsalád szerint az angolszász területen az év szava lett.
(Veszelszki Ágnes)

Az év költői szava: tojáséj

Örkény István egypercesei nyomán egyszavasoknak nevezhetők Weöres Sándor tömör versei, vélhetőleg a magyar irodalom legrövidebb költeményei. Az egyik legismertebb a Tojáséj. Alkalmi szó. Mindenkinek mást és mást jelenthet: halk nesz, puhaság, görgetés, játékosság, új élet. Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján a tojáséjt javasoljuk az év költői szavának.
(Minya Károly)

Korábbi szavazások

2010. Az év szava: vuvuzela. Az év antiszava: vörösiszap-katasztrófa. Az év ifjúsági szava: lájkol. Az év költői szava: aranymálinkó.
2011. Az év szava: alkotmány. Az év antiszava/szókapcsolata: banki termék. Az év ifjúsági szava: fészel. Az év költői szava: málnahabos fa (vérszilva).
2012. Az év szava: árfolyamgát. Az év antiszava: botos jeti. A év ifjúsági szava: romkocsma. Az év költői szava: kenyérhéjmagyarság

Leave a Reply