Közösség és nyelv

XXIX. Péchy Blanka-emléknap

2017. december 21. december 24th, 2017 Nincs hozzászólás

Idén decemberben is megrendeztük a Péchy Blanka emlékversenyt, a budapesti Gundel Károly Szakképző Iskolában, ahová az ország számos pontjáról érkeztek az anyanyelvi szakkörök diákjai, hogy egyedül vagy csapatban versenyezhessenek. Az emléknapról, az egyik versenyző, Márton Richárd számol be.

29. alkalommal is megrendezték a Péchy Blanka-emlékversenyt a budapesti Gundel Károly Szakképző iskolában. Jómagam másodszor lehettem részese ennek az eseménynek, és bízom benne, hogy jövőre ismét lesz lehetőségem eljönni. Én nagyon szeretném, hiszen egy ilyen alkalom nem csupán a versenyzésről szól. … sőt!

Ezen a versenyen a Beszélni nehéz! körök tagjai vehetnek részt szerte az országból. Ezáltal megjelenik a rendezvény alapgondolata: a kimondott és leírt szavak, a beszéd és az anyanyelv ápolása. Magam is szent ügynek tartom ezt, és természetesen – elsősorban – ezért jöttünk mi is egészen Szegedről szakkörös társaim kíséretével, hogy ápoljuk az anyanyelvünket. Arról, hogy mi az a másik dolog, ami miatt az ember megtesz több száz kilométert, arról majd később írok.

Az esemény délelőtt tíz órakor kezdődött, a Gundel aulájában. Legelőször Kóbor Zoltán az intézmény igazgatója mondta el gondolatait erről a 29. emléknapról, illetve tájékoztatást nyújtott a verseny technikai részéről. Az igazgató úr beszéde után, a Gundel diákjai egy kis előadással készültek iskolájuk névadójáról: Gundel Károlyról. Őket Kerekes Barnabás tanár úr beszéde követte, aki a verseny kulcsszavaként a folyamatosságot hangsúlyozta utalva arra, hogy ez már a sokadik verseny, és hogy ezt a hagyományt folytatnunk kell!

Ez a nap nemcsak Péchy Blanka emléknapja, hanem Deme László professzor úré is. Megemlékezésképp egy-egy hangfelvételt hallhattunk a tőlük. Péchy Blanka két verset szavalt, egyet emelnék ki, József Attila: Mama című versét, melyet egy új megvilágításból hallhattunk. A professzor úr pedig feévátelről a Szózatot elemezte röviden. Nem is jó szó ez, hogy elemezte, hisz arról szólt a beszéde, hogy hogyan kellene hangsúlyozni a Szózatot.

Miután meghallgattuk a felvételeket, Kovács Zsuzsanna, az Anyanyelvápolók Szövetsége irodavezetője osztotta meg velünk ünnepi gondolatait. A beszédek után, egy kellemes történésnek lehettünk részesei. A hosszú éves munka és sok más köszöneteképpen, Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke egy tortát kapott ajándékul. Azt hiszem leírhatatlan volt az öröme, de azért pár szóval megpróbálta megfogalmazni az érzéseit.

Az elnökasszony beszéde után elkezdődött a verseny! A versenyzők öt számban mérhették össze tudásukat: szépkiejtés verseny, szavalóverseny, hangsúlyjelölési verseny, helyesírási verseny és nyelvi játékok. A feladatok megoldására, illetve az előadásokra, tehát magára a versenyre, kb. egy óra volt. Amíg a bíráló bizottság megállapította az eredményt, az iskola diákjai egy kis teával, szendviccsel várták a résztvevőket.

Versenyzők jöttek Vácról, Szegedről, Budapestről és még sok szép helyről. Mondanom sem kell, hogy ez időben szellemesebbnél szellemesebb beszélgetésekbe bonyolódtunk a régi és új ismerősökkel egyaránt, de elérkezett az eredményhirdetés ideje. Minden számban 3-3 helyezést osztottak ki, és a városomból, de a barátaim körében is szép eredmények születtek. Mindenképp érdemes volt eljönni, hiszen volt olyan is, aki esetleg nem tudta, és most kiderült, hogy van tehetsége ahhoz, amiben szerepelt.

A verseny eredményei:

Helyesírási verseny:
I. hely: Konda Nikolett (József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium, Monor)
II. hely: Kollár Borbála (Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Budapest)
III. hely: Kozma Viktória (Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Budapest)

Kiejtésjelölő verseny:
I. hely: Járosi Boglárka (Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Budapest)
II. hely: Rácz Alexandra (Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Budapest)
III. hely: Márton Richárd (Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola, Szeged)

Versmondó verseny:
I. hely: Kékes-Szabó Kitti (Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola, Szeged)
II. hely: Flórián Zalán (Déri Miksa Szakgimnázium és Szakközépiskola, Szeged)
III. hely: Kovács Renáta (Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Budapest)

Szépkiejtési verseny:
I. hely: Berki Júlia (Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi)
II. hely: Marosi Márk Dániel (Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola, Szeged)
III. hely: Bálint Ádám (Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Budapest)

Nyelvi játék csapatverseny:
I. hely: Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, Pécs
II. hely: József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium, Monor
III. hely: Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Szeged

Még valahol az elején említettem, hogy írok egy-két gondolatot arról a bizonyos másik dologról, ami miatt érdemes utazni több száz kilométert. Ha csak nyomatékosítom az egyik mondatomat: „szellemesebbnél szellemesebb beszélgetésekbe bonyolódtunk a régi és új barátokkal egyaránt.”
Ebből kitalálták? Perszehogy a barátság! A nosztalgiázás, az elmúlt nyár emlékeinek felidézése, amit a 25. Ifjúsági Anyanyelvi Táborban szereztünk – aminek, hogy részese lehettem nem tudom elégszer megköszönni szakkörvezető tanáromnak és az Anyanyelvápolók Szövetségének – és az öröm, hogy találkozhattunk ismét. Ezek azok a dolgok, amik miatt szívesen utazok órák hosszat. Bizony!

Tehát mondhatom, hogy mindenképpen érdemes volt, hogy részt vegyek rajta, és ajánlom minden középiskolás diáktársamnak – akinek van lehetősége –, hogy lépjen be az anyanyelvi szakkörbe, és jöjjön el a 30. Péchy Blanka emlékversenyre. Én biztos ott leszek!

Márton Richárd

Leave a Reply