Közösség és nyelv

40. Édes Anyanyelvünk verseny

2012. október 19. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Sátoraljaújhely 40. alkalommal adott otthon az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny országos döntőjének, ami október 12–14. között zajlott a városban. A döntőre több mint száz diák érkezett Magyarországról és a határon túlról (Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, Vajdaságból) egyaránt. A középiskolások 3 kategóriában versenyeztek: gimnázium I, gimnázium II és szakközépiskolai.

Ez a verseny először zajlott úgy, ahogy idén már a Szép magyar beszéd döntője is: a határon túliak a magyarországiakkal egy kategóriában mérhették össze anyanyelvhasználati képességeiket. A verseny pénteken reggel a megnyitót és a sorszámhúzást követően az írásbeli fordulóval vette kezdetét. A középiskolásoknak egy 20 feladatból álló nyelvtani-nyelvhasználati feladatlapot kellett megoldaniuk, amiben a nyelvhelyességi feladatoktól a szólásokon át a példamondatokig találhattak megoldandó kérdéseket.

Eközben a felkészítő tanárok és a bírálóbizottság tagjai Széphalomba látogattak, ahol megtekinthették A Magyar Nyelv Múzeuma kiállításait. Ezen a délelőttön a múzeumban bemutatták Fried István Kazinczy Ferenc és a vitatott hagyomány című könyvét, amit a Kazinczy Társaság adott ki. A könyvet maga a szerző, illetve Kováts Dániel és a társaság elnöke, Fehér József ismertette.

Az írásbeli fordulót aznap már a szórakozás követte. Délután a résztvevők városnézésen vettek részt, majd ellátogathattak a Zemplén Kalandparkba. Az estét egy díszünnepség zárta a Latabár Színházban. A vendégeket Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere köszöntötte, aki a város hosszú történelméről beszélt, s örömét fejezte ki, hogy ez a város adhat otthont egy ilyen versenynek. Dr. Gróh János Gáspárnak, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága vezetőjének a versenyzésről szóló gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők. Az este a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző diákjainak „Látjátok feleim…” című irodalmi összeállításával végződött, amelyben elhangoztak a Halotti beszédtől kezdve, az István, a királyon át Varró Dániel verséig különböző részletek.

A szombat reggel Kazinczy Ferenc szobrának megkoszorúzásával kezdődött, a Városháza udvarán. A délelőtt pedig ismét a versenyé volt: a szóbeli forduló következett. A diákok 4 téma közül választhattak, hogy azt a megadott stílusban 3 perc alatt tolmácsolják a nézőközönségnek. A legnépszerűbb téma az Itthon vagy külföldön című volt, de népszerű volt még a Zemplén Televíziónak adott interjú is a 40. Édes anyanyelvünk verseny fontosságáról. Emellett választhatták még az ismerethordozók szerepéről szóló vitaindító témát illetve a stílusról fejthették ki gondolataikat.

Délután a verseny szakmai értékelése következett: a különböző kategóriák diákjai és a felkészítő tanárok kategóriánként hallgathatták meg az írásbeli és a szóbeli fordulók értékelését a bírálóbizottságoktól.

Este ismét a Latabár Színház fogadta be a vendégeket: Táncok Erdélyországból című előadásukkal a Maros Művészegyüttes ifjúsági csoportja derített jókedvre mindenkit, majd a fő téren lézer show zárta a napot.

Vasárnap Széphalomban Kazinczy sírjának megkoszorúzása után a mauzóleum előtt megkezdődött az ünnepélyes eredményhirdetés. Maróti István átadta az Anyanyelvápolók Szövetsége különdíjait, majd ezt követően kihirdették a verseny győzteseit, akik Sátoraljaújhely emlékkplakettjében részesültek. A verseny Bencédy József nyelvről, nyelvhasználatról, köznapi beszédről és nyelvjárásról szóló zárszavaival ért véget.

A díjazottaknak és minden résztvevőnek gratulálunk!

Muszka Ágnes

Leave a Reply