Közösség és nyelv

41. Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny

2013. október 27. december 8th, 2013 Nincs hozzászólás

Sátoraljaújhely városának életében már 41 éve nincs olyan ősz, hogy egy hétvégén az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny döntőjén résztvevő lelkes fiatalok ne lepnék el a várost. Idén közel 130 magyarországi és határon túli diák jutott be a döntőbe.

A verseny szükségszerű és közösségformáló

„Őrizz meg bennünket édes, édes anyanyelv”. Vári Fábián László szavaival kezdte megnyitó köszöntőjét Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke, aki beszédében a beszédművelő mozgalmak fontosságát emelte ki, megemlítve Kodály Zoltánt, Deme Lászlót, Péchy Blankát, valamint hangsúlyozta a nyilvános megszólalás színvonalának fontosságát.

Szamosvölgyi Péter polgármester megnyitóbeszédében a verseny létjogosultságát és azt a szükségszerűséget emelte ki, ami a létrehozókat is motiválta. Hiszen ez a hétvége közösséget formál, kapcsolatot teremt magyarországiak és határon túliak között, s 41 év óta sem üresedett ki a tartalom és a forma.

A Facebooktól a diák-szociálismunkáig

A verseny első napján a diákoknak egy nyelvhelyességgel, stilisztikával, nyelvhasználattal kapcsolatos feladatlapot kellett megoldaniuk. A feladatok között szerepelt az is, hogy írjanak levelet a helyi televíziónak, amelyben egy nyelvművelő műsor indítása mellett érvelnek.
gimnáziumi és a szakközépiskolai írásbeli feladatlap ide kattintva megtekinthető és letölthető.

szóbelin minden évben négy téma közül választhatnak a diákok, hogy rövid felkészülési idő után a zsűri elé állva a választott témáról 3 percet beszéljenek. Az idei témákat a körvezető és felkészítő tanárok, valamint a fialatok javasolták. A versenyzők a következő témák közül válogathattak:

 • „A másik ügyéhez egész létemmel van közöm!” (Garai Gábor) A diák-szociálismunka jelentősége, lehetőségei.
  Műfaja: hozzászólás. Helyszín: a diákönkormányzat ülése.
 • Te fenn vagy a Facebookon? A Facebook haszna és veszélyei.
  Műfaja: fejtegetés. Helyszín: baráti kör.
 • Nem a ruha teszi? A megjelenés, az első benyomás jelentősége.
  Műfaja: vitaindító. Helyszín: osztályfőnöki óra.
 • A zene életem része.
  Műfaja: vallomás. Helyszín: a teremben ülők.

Eredményes verseny

Az eseményen helyet kapott a szórakozás is. A diákok és tanáraik pénteken városnézésen vehettek részt, este pedig az Óbecsei Gimnázium tanulóinak Sodrásban c. előadását tekinthették meg a Latabár Színházban. Az irodalmi, táncos, zenés összeállítás hatalmas sikert aratott, csakúgy, mint Maros Művészegyüttes másnap esti Piros és fekete táncok c. előadása.

A vasárnapi eredményhirdetés hagyományosan Széphalomban, a Kazinczy Mauzóleum előtt zajlott. A legeredményesebb versenyzők Szamosvölgyi Pétertől vehették át Sátoraljaújhely emlékplakettjét, többen pedig az Anyanyelvápolók Szövetsége könyvjutalmában és egyéb különdíjakban részesültek.

A verseny eredményei itt elérhetők.
Hamarosan képes és mozgóképes beszámolóval is jelentkezünk.

Muszka Ágnes

Leave a Reply