Közösség és nyelv

50 év Győrben a szép magyar beszéd szolgálatában

2015. április 20. április 22nd, 2015 2 hozzászólás
Szép magyar beszéd verseny

50 év, több tízezer diák és felkészítő tanár, több száz Kazinczy-érem. Péchy Blanka javaslatára 1966-ban rendezték meg először a Szép magyar beszéd versenyt. 2015-ben április 17–19. között 50. alkalommal került sor a Kazinczy-versenyre, amelynek a fél évszázad alatt, ahogy ma is, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium a házigazdája.

1966 – 2015

Péchy Blanka elkötelezetten tevékenykedett a kiejtés védelmében, ezért szeretett volna egy olyan versenyt létrehozni, ahol a középiskolásokat Kazinczy-éremmel jutalmazzák a szép beszédért. Törekvéseivel egymásra találtak a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziummal, az iskola már a kezdetektől biztosította a folyamatosságot.

Az első versenyek az igényes beszéd alapkérdéseire hívták fel a figyelmet, ma már az értő, értető olvasáson kívül közösség- és magatartásformáló szerepe is van.

Az első döntőbe hangfelvétel alapján jutottak be a diákok, ma már iskolai, megyei, határon túli fordulókat rendeznek, hogy a diákok részt vehessenek a Kárpát-medencei versenyen. Közel 150 diák vett részt az 50. jubileumi versenyen is, amelyen senki sem feledkezett meg az elődökről, azokról, akik sokat tettek ezért a versenyért: Péchy Blanka, Deme László, Z. Szabó László, Lőrincze Lajos, Szende Aladár, Wacha Imre, Bencédy József, Hérics Lajosné.

Péchy Blanka Kazinczy-érmet ad át – archív fotó a Kazinczy Ferenc Gimnázium gyűjteményéből

Méltó megemlékezést tartott a Kazinczy Gimnázium, nem csak a megnyitó- és záróünnepségen, hanem az 50. évforduló alkalmából rendezett ünnepségen is, ahol Bencédy József professzor úr az elmúlt fél évszázad élményeit elevenítette föl, Kerekes Barnabás tanár úr, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnöke pedig részletesen bemutatta az alapítvány és a szövetség tevékenységi körét és hatását a társadalmi életre, a mindennapokra.
Az ünnepség különlegessége volt, hogy az 1998-as versenyen a somorjai gimnazisták által előadott versoratórium ismét megelevenedett. 17 évvel később, most színpadra álltak ugyanazok a diákok, akik a 33. Kazinczy-versenyen már részt vettek, Kovács László tanár úr felkészítésével.
Megható volt látni, hogy Wacha Imre tanár úr vastapsot kapott, hiszen ő az egyetlen, aki az elmúlt 50 évben csaknem mindegyik Szép magyar beszéd versenyen a bírálóbizottság tagja volt – egyetlen egy alkalom kivételével, de akkor is Kazinczy-versenyen zsűrizett, más helyszínen.

Az ünneplés mellett természetesen a verseny kapta a legnagyobb szerepet, viszont az mindenképpen példamutató és nevelő szándékú, hogy hangsúlyt kapott az évforduló, hiszen olyan példák állhatnak így a diákok előtt, akik egy ÜGYre tették fel életüket.

A verseny hagyományosan a Kazinczy Gimnáziumban álló Kazinczy Ferenc-szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd a Városháza dísztermében Fekete Dávid, a város alpolgármestere, Juhász Judit, az ASZ elnöke és Szakonyi Károly, a Kazinczy-díj Alapítvány elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

A verseny idén is három kategóriában zajlott. A gimnázium I-es kategória zsűrije Balázs Géza, Kovács László, Korzenszky Richárd és Török Annamária volt, a gimnázium II-es kategóriájé Wacha Imre, Szakonyi Károly, Bakóné Aradi Éva és Bordi András. A szakközépiskolásokat Kováts Dániel, Juhász Judit, Kerekes Barnabás és Eőry Vilma értékelte.

„Ez az igazi, a megőrző emlékezés, ha folytatjuk. Nem érte: önmagunkért, mindnyájunkért”

Az első nap a szabadon választott szövegeké volt a főszerep. Eőry Vilma az értékelésen kiemelte, hogy erős közepes volt a mezőny, egy rossz felolvasást sem hallott a zsűri. Az értő, értető olvasás és a zsűriben keltett hatás a fontos, de emellett nagy szerepe van a megjelenésnek, a kiállásnak, az öltözködésnek is – hangsúlyozta Juhász Judit a diákoknak és tanároknak tartott értékelőn.

Mind az írásbeli, mind a kötelező szöveg Péchy Blanka és Deme László követendő példáját állította a versenyzők elé. Az idei kötelező szöveg Deme László írása volt, Péchy Blankára emlékezve. A szöveg fontos gondolatokat tartalmazott mindarról, ami az anyanyelvi mozgalmak mögött van, és arról a gondolatról, amelyet Péchy Blanka a szegedi körvezetői táborban mondott: „Folytassátok, ha én már nem leszek!”

Az írásbelin a következő mondatot jelölték a diákok:
Kodály Zoltán azt írja: egyetlen nyelv van, amelynek kiejtését nem gondozza senki: a magyar. Aki nyitott füllel jár, tapasztalhatja: a gondozás hiánya meg is látszik kiejtésünk állapotán. Péchy Blanka és Deme László arra szövetkezett, hogy beszédkultúránk színvonalán javítson. Fontos érdemük: nemcsak egy rádióműsor hoztak létre, mozgalmat is teremtettek.

Ünnepi zárás – érem- és díjeső

„Bízom és szentül hiszem is azt, hogy mindenki, aki a győri Kazinczy Gimnázium hívására több évtizede ezt a munkát végzi, folytatja, hisznek abban, hogy élő valóság lehet évtizedek múltán is a beszédművelés, az anyanyelvápolás szent ügye.” – Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a záróünnepségen a jövőbe is tekintett, hangsúlyozva, hogy a hazának, a nevelésnek és az ilyen versenyeknek meghatározó szerepe van mindenki életében.

A Szép magyar beszéd verseny nagyszabású záróünnepségén a legjobb helyezést elérő diákok – Péchy Blanka kérésére helyezések nélkül, egyenrangúan – Kazinczy-érmet kapnak. Nemcsak a diákokat jutalmazzák ezen az ünnepségen, hanem azokat a színművészeket, bemondókat, tanárokat is, akik  beszédükkel, több évtizedes munkásságukkal példamutatók lehetnek mindenki számára. Idén is átadták a Kazinczy-díjakat, az idei kitüntetett Szalóczy Pál, Hidasi Lajosné és Szántó Edit. Péchy Blanka-díjban részesül Bozó Klára és Szabóné Sándor Gabriella, rendkívüli Péchy Blanka-díjat kapott Sámbokréthy Péter, Németh Tibor és Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna.

A 2015. évi versenyen Kazinczy-érmet nyert tanulók a gimnázium I. kategóriában:

Aranyosi Zsolt, Selye János Gimnázium, Komárom. Felkészítő tanára: Spátay Adrienn
Börcsök Olivér Benjamin, Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium. Felkészítő tanára: Szenkovits Szilvia
Horváth ÁdámTemesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, Esztergom. Felkészítő tanára: Zarándy Kleofás OFM
Kiss Dániel, Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Felkészítő tanára: Nagy Miklós
Kozma Katica Anna, Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest. Felkészítő tanára: Berényi Eszter
Loboda Lilla, Szekszárdi Garay János Gimnázium. Felkészítő tanára: Báló Marianna
Márta Renátó, Horváth Mihály Gimnázium, Szentes. Felkészítő tanára: Szurmik Zoltán
Németh Márta, Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc. Felkészítő tanára: Herpayné Velkey Klára
Szabó Lívia, Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr. Felkészítő tanára: Grábics Júlia
Szilágyi Zsolt, Páduai Szent Antal Iskola, Piliscsaba. Felkészítő tanára: Büki János

A 2015. évi versenyen Kazinczy-érmet nyert tanulók a gimnázium II. kategóriában:

Ábrahám Eszter, Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr. Felkészítő tanára: Grábics Júlia
Bajkó Eszter, Szent Gellért Katolikus Gimnázium, Budapest. Felkészítő tanára: Rádiné Erdei Mária
Koós Boglárka, Szent István Gimnázium, Budapest. Felkészítő tanára: Borosné Jakab Edit
Kőmíves Boróka, Mikes Kelemen Líceum, Sepsiszentgyörgy. Felkészítő tanára: Dr. Erdély Judit
Lakatos Lili, Selye János Gimnázium, Komárom. Felkészítő tanára: Spátay Adrienn
Micsinai Dominik, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa. Felkészítő tanára: Baloghné Harkány Judit
Pál Katinka, Teleki Blanka Gimnázium, Mezőtúr. Felkészítő tanára: Kugyela Anna
Porkoláb Gergő, Tömörkény István Gimnázium és Művészeti SZKI, Szeged. Felkészítő tanára: Zsótér Éva
Tölgyesi Eszter, Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium. Felkészítő tanára: G. Bíró Lilla
Varnyu Péter, Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium. Felkészítő tanára: Barabás Irén

Kazinczy-érmet nyert szakképző iskolai tanulók:

Argyelán Tünde, Miskolci Kandó Kálmán Szakközépiskola. Felkészítő tanára: Toronyiné Demeter Erika
Berecz Gábor, Mechwart András Gépipari Szakközépiskola, Debrecen. Felkészítő tanára: Nagy Miklós
Bodony Barbara, Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Ált. Isk. Szakiskola és Szakközépiskola, Budapest. Felkészítő tanára: Bendzsák István
Bognár Renáta, Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola. Felkészítő tanára: Sörös Mariann
Czopf Ágnes, Pécsi Művészeti Szakközépiskola. Felkészítő tanára: M. Szabó Gabriella
Farkas Edit, II. Rákóczi Ferenc Katolikus Mezőgazdasági, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola, Kiskunhalas. Felkészítő tanára: Parrag Szilvia
Friedrich Emília, Dráva Völgye Középiskola, Barcs. Felkészítő tanára: Borsos Szilvia
Huszár Emese, Szent István Közgazdasági Szakközépiskola, Budapest. Felkészítő tanára: Baranyai Andrea
Kerecsen Kincső, Eötvös József Szakképző Iskola, Hódmezővásárhely. Felkészítő tanára: Bacsó Ilona
Leimszider Dávid, Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Szakiskolája, Komló. Felkészítő tanára: Lukács Gyöngyi
Nyikos Daniella, Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézménye, Tamási. Felkészítő tanára: Széchi-Pécsvári Nóra
Scher Balázs, Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola, Békéscsaba. Felkészítő tanára: Szabó Ila
Schumicky Gréti, Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Ált. Isk. Szakiskola és Szakközépiskola, Budapest. Felkészítő tanára: Bendzsák István
Szukán Lilla, Neumann János Középiskola, Eger. Felkészítő tanára: Hadnagyné Kovács Judit
Tisza Elizabet, Széchényi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola, Nyíregyháza. Felkészítő tanára: Pázmándi Katalin

Wacha Imre tanár úr záróbeszédében kiemelte, a Kazinczy-verseny mindenki számára segít egy kicsit megismerni önmagát, és ami a legfontosabb, hogy „közös az örömünk akkor is, ha nem kürtölik világgá a bulvárlapok… mert tudjuk, mindig lesz egy csapat”.

Mi pedig szívből reméljük, hogy a Kazinczy-versenyek történetében ez még csak a kezdet, hogy az igényes, példamutató, szép magyar beszéd, a helyes kiejtés hangsúlyozása mindig fontos lesz, s hogy jó néhány évtizedet megér még ez a verseny.

Szöveg és fotó: Muszka Ágnes / Terjéki Tamás

Leave a Reply