Közösség és nyelv

56. magyar nyelv hete – sajtóanyag

Anyanyelvünk határtalan

1967-ben a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a csillagászati hét mintájára szervezte meg az első magyar nyelv hetét. Az akkori szervező, Grétsy László professzor, az Anyanyelvápolók Szövetsége tiszteletbeli elnöke így vall az indításról: „A budapesti patinás Kossuth Klub egyik emeleti szobájában, arról beszélgettünk, hogy a csillagászokat követve, akik már évek óta minden tavasszal megrendezik a Csillagászati Hetet, s egyre nagyobb sikereket aratnak vele, kísérletképpen nem próbálkozhatnánk-e meg egy olyan hét programjának megszervezésével, amelynek fő tárgya s egyúttal egyetlen tárgya az anyanyelv.”

A magyar nyelv hete rendezvénysorozatára idén április 19-e és 26-a között készülünk dr. Áder János köztársasági elnök fővédnökségével. Ez évi jelmondatunk: Anyanyelvünk határtalan. A nyitóünnepséget az országhatárokat átlépve a felvidéki Somorján tartjuk a Csemadok közreműködésével 2022. április 19-én. Megnyitón köszöntőt mond Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke, valamint Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke. A nyitóelőadást Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója tartja. Az eseményt élőben közvetítjük az Anyanyelvápolók Szövetsége Facebook-oldalán.

Színészeink, előadóművészeink ez alkalommal is a magyar nyelv ügye mellé állnak: a hét folyamán nagyjaink anyanyelvről vallott legszebb sorait osztjuk meg az Anyanyelvápolók Szövetsége Facebook-oldalán – többek között – Kubik Anna, Hűvösvölgyi Ildikó, Blaskó Péter, Császár Angela, Schnell Ádám, Kisfaludy Zsófia, Szilasi Alex és Erdős Róbert tolmácsolásában, Molnár Adrienne szerkesztésében.

A magyar nyelv hetén számos helyszínen lesznek rendezvények. Csatlakozik a kezdeményezéshez az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Anyanyelvi Napok felsőoktatási nyelvi és szavalóversenyekkel, ismeretterjesztő rendezvényekkel, a győri Kazinczy-verseny, a Józsa Judit Galéria-beli Nyelvőrző Szalon, valamint a Tempora muntatur című online beszélgetősorozat (vendég: Petrás Mária). Nyelvművelő programokat tartanak Vácott, Gyömrőn, Bólyban, Szegeden, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyben, Széphalomban, Miskolcon, Kecskeméten, Balassagyarmaton. 2022-ben a legnagyobb figyelmet a Felvidék kapja rendezvénysorozatunkban: a somorjai megnyitó után Ipolyságban, Léván, Buzitán, Kassán és Királyhelmecen Nyiri Péter, Pomozi Péter és Pusztay János tartanak előadásokat.

A magyar nyelv hete zárórendezvényét a budapesti Magyar Zene Házában tartjuk 2022. április 25-én. Az esten köszöntőt mond Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Batta András, a Ház igazgatója. Fellép Császár Angela színművész, valamint Kovács Csilla operaénekes. A műsorvezető Bényi Ildikó. Az eseményt az Anyanyelvápolók Szövetsége Facebook-oldalán élőben közvetítjük.

A sajtó munkatársainak ismét Grétsy László tanár urat idézzük: „Mindnyájukat kérem: kísérjék figyelemmel, vegyenek részt rajta személyesen vagy legalább lélekben, mert, mint mindnyájan tudjuk: nyelvében él a nemzet!” Köszönjük munkájukat!

Leave a Reply