Ismeret és nyelv

A 2010. évi pályázat eredményei

2011. október 07. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma 2010-ben ismét közös pályázatot hirdetett, azért, hogy felhívja a figyelmet anyanyelvünk értékeinek megóvására. Az idei pályázat a Helyneveink érdekességei, tanulságai, népi magyarázatai címet kapta. Most 19 pályázó kapott elismerést a munkájáért, a szakmai bizottság a díjakat megosztotta.
A pályázók életkori megoszlása nagyon színesen alakult: a legfiatalabb induló 12 éves volt, míg a legidősebb már a 80. életévét is betöltötte.

Az ünnepélyes díjátadóra október 4-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az eseményen nem tudott részt venni, nevében ezért Cserép László főosztályvezető szólalt fel, aki továbbította a résztvevőknek államtitkár úr köszöntő szavait.
Felszólalt még E. Csorba Csilla, a múzeum főigazgatója, valamint Grétsy Lászó, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke is. A rendezvény lebonyolítója Maróti István, az Anyanyelvápolók Szövetsége főtitkára volt.
A rendezvény utolsó pontjaként következett maga a díjátadás. A díjakat Cserép László és Grétsy László adta át. Grétsy tanár úr minden nyertes pályázatból idézett egy-egy gondolatot, illetve kiemelte azok érdemeit.
Sok értékes pályamű született a helyneveink eredetével, kialakulásával kapcsolatban, s ezzel a szerzők múltunk és jelenünk egy-egy kis darabkáját őrizhetik meg az utókornak.

A díjazottak listája letölthető IDE kattintva.
Szívből gratulálunk mindenkinek!

Muszka Ágnes és Pölcz Ádám

Leave a Reply