Közösség és nyelv

A Civilek Éjszakája anyanyelvi programja

2013. szeptember 14. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Szeptember 28-án negyedik alkalommal rendezik meg a Civilek Éjszakáját. Idén az Anyanyelvápolók Szövetsége is kapcsolódik az eseményhez, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében alakítjuk ki civil pontunknak, s várunk szeretettel kicsiket és nagyokat játékos foglalkozásainkra, előadásainkra este 6 órától 10 óráig. A belépés ingyenes.

18:00 Fiatalok az anyanyelvről

Bemutatkozik az Anyanyelvápolók Szövetsége. Beszélgetés olyan tizen- és huszonéves fiatalokkal, akik az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Tagozatában évek óta tevékenykednek.

18:45 Nyelvművelés az interneten

 – Terjéki Tamás, az ASZ titkárának előadása

19:30 Irodalom és büntetőjog

 – Dr. Ponyokai Judit, az ASZISZ vezetőségi tagjának előadása

20:15 A nyelvművelés retorikai alapjai

 – Pölcz Ádám, az ASZ elnökségi tagjának előadása

18:00 – 22:00 (folyamatosan):
Nyelvi lépegető

Társasjáték nyelvi kérdésekkel, ha tudod a választ, továbbléphetsz, de figyelj a szerencse- és balszerencsemezőkre! Dobj, húzz egy kártyát, válaszolj, lépj tovább, érj be elsőnek a célba!

Játékok kicsiknek és nagyoknak

További programjainkon a kisebbek mesét szőhetnek, míg a nagyobbak a Tájszó-szemlénél tájszavakat gyűjtenek. Minden korosztálynak izgalmas a betűkkel, szótagokkal játszani így többek között szókirakózni, szóláncot gyártani is lehet majd, de rengeteg izgalmas, kreatív anyanyelvi játék várja az idelátogatókat.

Filmvetítés

Kivetítőnkön folyamatosan belepillanthatnak hagyományos anyanyelvi rendezvényeinkbe, a nyári táborokba, a nyelvi versenyekbe és a szövetséget népszerűsítő reklámfilmekbe.

18:30 – 22:00 (folyamatosan):
Utazás Anyanyelvilágban!

Barangold be Anyanyelvilágot a különböző országokon keresztül, lépj be Közmondásországba, okosodj Tájnyelviában, nézd meg mi a helyzet Nyelvszámtaniában! Oldd meg a különböző országokban kapott feladatokat, szerezd meg a határátlépés jogát az országfelügyelőtől! Járd körbe sikeresen Anyanyelvilágot, szerezd meg oklevelünket, s légy te is Anyanyelvilágjártas!

Várunk szeretettel mindenkit!

Leave a Reply