Ünnepségünk

A magyar nyelv hete megnyitójáról

2023. április 13. május 8th, 2023 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége a teljes nemzetben gondolkodik. A nyelv múltját és jövőjét a nemzedékek egymásba karolása alkotja – emelte ki a magyar nyelv hete rendezvénysorozat megnyitóján, tegnap a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke. Az esemény idei jelmondata: A nyelv nemzedékek kézfogása. A Magyar Szó beszámolóját és felvételit közöljük.

A magyarországi szervezet e nagy múltú, nagyszabású programsorozata jövő keddig több helyszínen zajlik: Szabadkán, Magyarkanizsán, Újvidéken, Adán, Zentán, Nagykikindán, Tóthfaluban és Óbecsén, valamint az anyaország több településén. Több mint ötven rendezvényt szerveznek, a tudományos tanácskozástól az irodalmi kávéházon és fotókiállításon át az anyanyelvi vetélkedőig.

A megnyitó ünnepségen az egybegyűlteket dr. Ivanović Josip, az MTTK dékánja köszöntötte, majd Juhász Judit fejtette ki az anyanyelvvel kapcsolatos gondolatait. Mint kiemelte, a magyar nyelv hetét először 1967-ben szervezték meg azzal a céllal, hogy emeljék a magyar nyelv értékét, tisztességét.

Juhász Judit elnök

Feladata minden generációnak, hogy „saját” nyelvét átadja az utána következőnek, de kötelessége az is, hogy elődei nyelvi szokásai iránt is érdeklődő legyen. Anyanyelvünk nem létezne, és nem létezhet a nemzedékek kézfogása nélkül. Szüleink, nagyszüleink, dédszüleink nyelvhasználata egyben kortörténet is, hiszen őseink gondolkodásmódja, sorsának magyar valósága megjelenik szókincsükben, hasonlataikban, szólásaikban és imádságaikban is. Érték, hogy magyarok vagyunk, és hogy magyarul beszélhetünk – hangsúlyozta Juhász Judit.

Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke kiemelte, hogy a magyar nyelvet ünnepelni kell, hiszen ez az, ami összeköt bennünket, majd hozzátette, hogy e rendezvénysorozat lehetőséget ad minden résztvevőnek, hogy egy héten át aktívabban foglalkozzanak az anyanyelvünkkel, a nemzeti identitásunk legfontosabb alkotóelemével.

A megnyitót nyelvészeti konferencia követte.

Az 57. magyar nyelv hete Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fővédnökségével zajlik. A programsorozat kiemelt támogatói a Magyar Kultúráért Alapítvány, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Juhász Judit Petőfi-díszkiadást ad át Ivanović Josip dékánnak

A szabadkai megnyitó ünnepségen külön köszöntötték Balogh Györgyöt, a szabadkai magyar főkonzulátus konzulját, Pálfi Szilviát, a tartományi oktatási titkárság osztályvezetőjét, dr. Káich Katalint, az MTTK emerita professzorát, Tóth Ramónát, az MNT Végrehajtó Bizottságának hivatalos nyelvhasználattal megbízott tagját, De Negri Ibolyát, az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnökét, Jerasz Anikót, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ igazgatóját, és Blankó Miklóst, az Anyanyelvápolók Szövetségének kommunikációs munkatársát, dr. Zékán Krisztinát, az Ungvári Állami Egyetem docensét.

A megnyitó ünnepség visszanézhető itt.

Leave a Reply