Ünnepségünk

A magyar nyelv hete néhány programjáról 3.

2023. április 19. április 26th, 2023 Nincs hozzászólás

Tóthfalu, ez az Észak-Bánságban található kicsi magyar település, amelynek alig több, mint 600 lakosa van, szintén bekapcsolódott a magyar nyelv hetének vajdasági programsorozatába. Erről a rendezett, barátságos faluról kiderült, hogy igazi összetartó közösség él itt, hagyománytisztelők, kezdeményezőkészségükkel, ötleteikkel szinte a semmiből is értéket teremtenek. Ha a faluról van szó, összefognak, dolgoznak, alkotnak, ünnepelnek. Kell hozzá – természetesen – egy olyan  egyéniség, mint Faragó Zoltán (vendéglátónk), aki fáradhatatlanul dolgozik a településéért.

Így számítani lehetett rá, hogy az Anyanyelvápolók Szövetségének felhívására megmozdulnak, de az eredmény ennek ellenére lenyűgözött bennünket. A település központjában, a közel 120 éves templom mellett található az a közösségi tér, a kollégium nagyterme, ahol április 12-én megrendezték saját ünnepségüket. “Testvérmúzsák találkozása” címet kapott a műsor, hiszen jelen volt a vers, a zene, a képzőművészet is. Fellépett a Csillagok ifjúsági zenekar, a 24. Kapisztrán Szent János cserkészcsapat, majd Kónya Sándor versénekes Petőfi Sándor megzenésített verseiből adott elő egy csokorra valót. A közönség meglepődött, mert kiderült, hogy számos közismert dal, nóta szövege a 200 évvel ezelőtt született költőtől származik.

A színvonalas műsort baráti beszélgetés követte, melynek során kiderült, hogy a felnőtt előadók néhány nap múlva Szegeden fognak szerepelni; hogy a kis cserkészek keresik a kapcsolatot magyarországi közösségekkel, és ebben bizonyára tudunk segíteni; hogy a Délvidék makettjének kialakítását milyen sokan támogatták, önzetlenül. A falunak ezt az állandóan bővülö, épülő  látványosságát mi is megtekintettük. Láttuk kicsiben, hogy kanyarog a Tisza, hol torkollik a Száva a Dunába, és hol van a “Senki szigete”.

A magyar nyelv hetének ez a programja is bizonyította, hogy milyen fontos kapocs az anyanyelv közösségen belül, nemzedékek között, de a határon innen és túl élők “kézfogásában” is.

Néhány anyanyelvápoló Tóthfaluban (a szervezők felvétele)

 

Vidám és igazán fiatalos rendezvényekkel fejeződött be a magyar nyelv hete a Vajdaságban. A szerbiai diákok tavaszi szünete miatt csak 18-án és 19-én tudtunk programot szervezni a középiskolásoknak és a még kisebbeknek. Nem akartuk őket sem kihagyni, és – mint kiderült – nagyon jól tettük. A nyelvi játék mindig népszerű, szórakoztató, a gyerekek szívesen jelentkeznek az efféle megméretésre. Így volt ez a Svetozar Markovič  Gimnáziumban is Szabadkán. 8 csapat versenyzett, a helyieken kívül a Kosztolányi Gimnázium, valamint az Ivan Sarič Műszaki Iskola képviseltette magát, de eljött  egy nyolcadikosokból verbuválódott csapat is. A zsűri és a játékvezetők szegediek voltak, a Tisza kör tagjai. Örömmel  láttunk ismerős arcokat a versenyzők között, hiszen az egyik csapat az ősszel megrendezett szegedi vetélkedőn is részt vett, és mivel ott jól szerepeltek, most elsők között jelentkeztek a játékra.

A vetélkedő megkezdése előtt Móra Regina tanárnő köszöntötte a diákokat, majd két szegedi és egy szabadkai tanuló rövid műsorával folytatódott a találkozó. Az írásbeli és szóbeli feladványok változatosak voltak: a közkedvelt szólásos, közmondásos feladatok most sem maradtak el, a tájnyelvi kifejezések , az “ászpárántá”, az állatnevek, régi foglalkozásnevek kitalálása okozott némi fejtörést. De jól van ez így, most már tudni fogják a fiatalok, hogy mi a gádor és a szövétnek, ki készíti a hordót, és mit jelent az, hogy “pálcát tör valaki felett”. A nyelv nemzedékek kézfogása – most is láttuk a hét mottójának érvényességét.

A délutánt a szegedi versenyszervezők egy másik intézményben, az Egészségügyi Középiskolában töltötték, ott 5 csapat várta az érdekes kérdéseket. Izgalom, csapatmunka, jó hangulat jellemezte itt is a vetélkedőt. Tóth Irén tanárnőnek sem volt nehéz dolga, hiszen az itteni diákoknak is volt már lehetőségük online vetélkedőn részt venni. Most sor kerülhetett a személyes találkozásra, ismerkedésre. Ez a vidám nap színesítette a magyar nyelv hetének programsorozatát, amelynek ráadása az általános iskolások zentai vetélkedője. Onnan is várjuk a híreket.

A vetélkedő fiatal résztvevői (a szervezők felvétele)

(Némethné dr. Balázs Katalin főszervező tudósításai)

A játékos vetélkedőre 2023. április 19-én 12.00 és 14.00 óra között került sor a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában. A vetélkedő feladatait Dukai Klára nyugalmazott magyartanár állította össze törekedve a nyelvi leleményesség kihasználására, a kreativitás mozgósítására. A játékmester Radócki Dukai Virág volt, a szervezésben pedig Pék Domonkos Ibolya segített. A lebonyolításban, a feladványok értékelésében, a pontok összeszámolásában a zentai Bolyai Gimnázium tanulói segédkeztek. Nyolc 3 tagú csapat vett részt a rendezvényen, ők mindnyájan Zenta Község valamelyik általános iskolájának tanulói, beleértve a környező falvak iskoláit is  (Stevan Sremac Ált. Isk., Petőfi Sándor Ált. Isk., Thurzó Lajos Ált. Isk.). A diákokat tanáraik is elkísérték. Jó hangulatban telt ez a két óra, a gyerekek nagyon örültek az apró ajándékoknak, melyeket az Anyanyelvápolók Szövetsége biztosított. (Radócki Dukai Virág tudósítása)

Ifjú vetélkedők Zentán (a szervezők felvétele)

Leave a Reply