Közösség és nyelv

A magyar nyelv hete záróeseményéről (MTI-közlemény)

Az Anyanyelvápolók Szövetsége Egyesület közleménye
    Budapest, 2022. április 22., péntek (OS) – Anyanyelvünk határtalan címmel szervezte meg az Anyanyelvápolók Szövetsége az 56. magyar nyelv hetét április 19-étől dr. Áder János köztársasági elnök fővédnökségével. A jövő hét elején a Magyar Zene Házában rendezik meg az esemény záróünnepségét. Beszédet mond Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Batta András, a Ház igazgatója, valamint Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke. Közreműködik Bényi Ildikó, Császár Angela, Kovács Csilla és Szalai Gergő. A zártkörű eseményt a Szövetség élőben közvetíti Facebook-oldalán (2022. április 25. 17 órától).

Grétsy László, a Szövetség tiszteletbeli elnöke az 1967-es alapítástól résztvevője az eseményeknek. Felidézte, hogy a csillagászat hete mintájára létrejött magyar nyelv hete kiállta az idők próbáját.
A megnyitót Somorján tartották. Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke kifejtette, hogy a felvidéki magyarság életének megtartó ereje az anyanyelv, ezért örömmel vállalták a házigazda szerepét. A nyitóelőadást Pomozi Péter docens tartotta.
Nagyjaink anyanyelvről vallott legszebb sorait osztották meg a Szövetség Facebook-oldalán Kubik Anna, Hűvösvölgyi Ildikó, Blaskó Péter, Császár Angela, Kolti Helga, Schnell Ádám, Kisfaludy Zsófia, Szilasi Alex és Erdős Róbert tolmácsolásában.
Csatlakozott a kezdeményezéshez az ELTE, a Kazinczy-verseny, a Nyelvőrző Szalon, valamint a Tempora muntatur online beszélgetősorozat. Több mint ötven helyszínen tartottak nyelvművelő programokat határon innen és túl (idén a legnagyobb figyelmet a Felvidékre fordítva).
Kiadó: Anyanyelvápolók Szövetsége Egyesület

Leave a Reply