Közösség és nyelv

A Magyar Nyelv Napjai Temesváron

2011. június 27. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége évente megrendezett rendezvényére mindig más és más helyszínen kerül sor a jelenkori Erdély területén. A rendezvény része egy szakmai konferencia, a különböző iskolás korcsoportoknak szóló Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő, tematikus vetélkedők, mesemondó verseny, valamint a Nyelvőrzés Díjának ünnepélyes átadása. Ezt a kitüntetést az AESz elnöksége ítéli oda 2000 óta minden évben nyelvészeknek, nyelvművelőknek, közéleti személyiségeknek a magyar nyelv tisztaságának megőrzése, az anyanyelvi kultúra ápolása, a magyarul beszélők anyanyelv-használati jogainak elismertetése terén kifejtett munkásságukért. A díj elnevezése 2007-től Sütő András-díj – A Nyelvőrzés Díja.

2011-ben a Magyar Nyelv Napjainak a temesvári Bartók Béla Gimnázium adott otthont május 6–8-án. A háromnapos rendezvény a vendéglátó iskola diákjainak verses-zenés összeállításával kezdődött, majd az iskola igazgatója, a városi tanács képviselője valamint Váradi Izabella, a Nevelési, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium Magyar Nyelv és Irodalom Oktatási Osztályának előadó tanácsosa mondott köszöntőt. Az eseményt hivatalosan dr. Péntek János, az AESz elnöke, egyetemi tanár (BBTE, Kolozsvár) nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitó fénypontja volt a Nyelvőrzés Díjának átadása, melyet ez évben a megszokottól eltérően nem egy személynek, hanem a Szekernyés-házaspárnak, Irénnek és Jánosnak ítéltek oda, tanári és közéleti munkásságuk elismeréseképpen. Mint Szabó Ferenc laudációjában kiemelte, nemcsak a magánéletben voltak mindenben segítőtársai egymásnak, hanem szakmai tevékenységük során is, legyen szó tanári, újságírói, színházi vagy tudományos munkásságról. „Nyelvünk, akár a kultúránk, fontos része nemzeti sajátosságunknak. Nem mindegy hogyan nyúlunk hozzá magyar közösségünk szellemi gondozásához, átadásához. A magas fokú igényesség, de ugyanakkor az alázat, a megalkuvást nem ismerő elkötelezettség, a következetes rendszeretet csak néhány olyan fontos és elmaradhatatlan tanári magatartásforma, melyek díjazottaink egész életpályáját meghatározták.” – mondta Szabó Ferenc.

A diákoknak szóló vetélkedőket a társszervező Napsugár gyermeklap főszerkesztője, Zsigmond Emese, valamint dr. Tapodi Zsuzsa és dr. Zsigmond Győző vezette. Ezt követte a szakmai konferencia, Szétszórtságban, de mégis együtt nyelvben és kultúrában címmel, melyen a szórványban élők helyzetét járták körül; az előadók dr. Kádár Edit (BBTE, Kolozsvár), Kovács Katalin (Szórvány Alapítvány), Magyari Sára (Bartók Béla Gimnázium, Temesvár) és dr. Péntek János (BBTE, Kolozsvár) voltak. A rendezvény ideje alatt különböző szabadidős programokból is válogathattak a résztvevők, mint például nyelvkaszinó, városnézés, múzeumlátogatás, bábszínház, citera-találkozó.

Széman E. Rózsa

Leave a Reply