Közösség és nyelvKultúra és nyelv

A magyar nyelv napját ünnepelték A Magyar Nyelv Múzeumában

2022. november 17. november 19th, 2022 Nincs hozzászólás

2011 óta november 13-án ünnelpeljük a magyar nyelv napját: 1844-ben e napon foglalták törvénybe, hogy a Magyar Királyság hivatalos nyelve a magyar. A Magyar Nyelv Múzeumában, Széphalmon idén november 16-án emlékeztek meg a jeles napról.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége minden év november 13-án tartja nagyszabású központi rendezvényét a fővárosban, Széphalmon pedig mindig valamelyik rá következő napon rendezi meg a helyi ünnepséget A Magyar Nyelv Múzeuma.

2016 óta ekkor adják át az Anyanyelvünkért és Széphalomért díjat is. A hat éve alapított kitüntetést azért hozta létre az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma, hogy elismerjék vele azok munkásságát, akik sokat tettek és tesznek anyanyelvünk pallérozásáért, Széphalomért és A Magyar Nyelv Múzeumáért. Az elmúlt években a következők kapták meg a díjat: Kováts Dániel irodalomtörténész, a Kazinczy Ferenc Társaság alapító elnöke; Fehér József irodalomtörténész, A Magyar Nyelv Múzeuma nyugalmazott igazgatója; Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere; Kováts Miklós történész; Németh Tibor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója, valamint Égerházy László fafaragóművész.

Ebben az évben a díjat Panyuscsik Jánosné matematikatanár, nyugalmazott iskolaigazgató, a Kazinczy Ferenc Társaság alapító tagja kapta. Nyiri Péter méltató beszédéből megtudtuk, hogy Panyuscsik Jánosné emlékülések, konferenciák sorát szervezte meg az elmúlt évtizedekben, és mindig szem előtt tartotta, hogy lehetőséget biztosítson a Kazinczy-örökség bemutatására. A tervezett, később a már működő Magyar Nyelv Múzeuma munkálataiba a kezdetektől bekapcsolódott, és tevékenyen dolgozott a múzeum abaúji és határon túli kapcsolatainak kiépítésén.

A díjat Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója és Fehér József nyugalmazott igazgató, a Kazinczy Ferenc Társaság tiszteletbeli elnöke adta át.

A Magyar Nyelv Múzeuma minden évben meghirdeti az Írj levelet Kazinczy Ferencnek! pályázatot, amelyre kizárólag kézzel írt leveleket várnak megadott témákban. A pályázatot eredetileg iskolásoknak hirdették meg, idén azonban már felnőttek is jelentkezhettek a leveleikkel. Az eredményhirdetés és díjkiosztás november 13-án, a Vigadóban rendezett központi ünnepségen volt. A felnőtt kategória első helyezettje, a sárospataki Csikó Szilvia nem tudott ott lenni Budapesten, ezért ő itt, Széphalomban vehette át a jutalmát Nyiri Pétertől.

A díjátadások után egy majd másfél órás irodalmi összeállítás következett. Az est meghívottja Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész volt, aki kedvenc magyar költőinek a verseit osztotta meg a közönséggel. Ady és Babits, Radnóti, Vörösmarty és más költők ismert és ritkábban idézett műveit hallhatták az érdeklődők az érdemes és kiváló művész lenyűgöző előadásában.

Csuja Imre ezután arról mesélt, hogyan került kapcsolatba a versekkel, hogyan indult népművelő és színészi pályafutása, és az est végén a közönségnek is volt lehetősége kérdéseket feltenni. Ezekre válaszolva elmondta, hogyan tudja megtalálni az egyensúlyt a komoly és komikus szerepei között; és megtudtuk azt is, hogy olyan ember lévén, aki érti a humort, nem zavarja, amikor az utcán úgy köszönnek neki: „Ízirájder, Polgármester Úr!” 

Kép és szöveg: Reiser György Lukács. Az esten készült többi kép megtekinthető a kapcsolódó galériában.

Leave a Reply