Közösség és nyelv

A magyar nyelv ünnepe Szegeden

2016. november 16. március 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Nemcsak Budapesten, hanem több magyarországi és határon túli városban is megünnepelték a magyar nyelv napját. A szegedi eseményről Némethné Balázs Katalin számolt be.

November 10-én ünnepelte meg a magyar nyelv napját az Anyanyelvápolók Szövetségének szegedi csoportja és a Gábor Dénes Szakgimnázium a Szent-Györgyi Albert Agórában. Ez már a harmadik alkalom volt, és minden évben más megemlékezést szerveztünk.

Idén egész rendezvénysorozatra került sor, amely októberben egy 3 fordulós anyanyelvi vetélkedővel kezdődött. Ezen 52 csapat vett részt Csongrád megye középiskoláiból, de csatlakoztak a határon túliak is: az óbecsei és az aradi gimnázium tanulói is elküldték a feladatok megoldását. A nyelvi játék talán azért lett ennyire népszerű, mert a szervezők összekötötték a hagyományt a modern technikával: interneten keresztül történt a kapcsolattartás, a csapatok egy időben kapták meg a feladványokat, és két órán belül kellett a megoldásukat eljuttatni a szervezőkhöz. A tájékozottság, gazdag szókincs mellett fontos volt a találékonyság, gyorsaság, valamint a munkamegosztás csapaton belül. Ezekben nem is volt hiány, sőt, a diákok meglepték eredeti ötleteikkel a feladatlapokat javító tanárokat, olyan megoldásokat is beküldtek, amilyenekre a feladatírók nem is gondoltak. Nemcsak a diákok szórakoztak jól a nyelvi feladványokkal, hanem a felnőttek is.

A vetélkedő során a versenyzők elsajátíthattak sok érdekes kifejezést, régi szólást, közmondást, de a földrajzi, történelmi, sőt biológiai tudásuk is bővült. Voltak könnyebben megoldható feladatok, de akadtak egészen furfangosak is, amelyek még a tanároknak is feladták a leckét – mint ahogy utólag bevallották. Minden forduló után megtudták a csapatok a saját pontszámukat, a többiekét azonban nem, így aztán izgatottan várták a november 10-ei eredményhirdetést, amelyre a szegedi Agórában rendezett ünnepségen került sor. A versenyt a csongrádi Batsányi János Gimnázium „RÉLIJA” nevű csapata nyerte a szegedi Karolina Gimnázium „Kicsi a bors, de erős” és „Nagybarátnők” elnevezésű csapata előtt. További 11 csapat kapott könyvjutalmat kiváló teljesítményéért.

Az ünnepségen Rozgonyiné dr. Molnár Emma Kazinczy-díjas főiskolai tanár mondta el ünnepi gondolatait, majd szentesi, szegedi, óbecsei diákok az anyanyelv, a zene és a tánc színeinek, ízeinek megjelenítésével tették emlékezetessé a délutánt.

Némethné Balázs Katalin

A fényképeket Váradi Miklós Kornél készítette.

Leave a Reply