Közösség és nyelv

„A mi Csíksomlyónk” – Beszélni nehéz! találkozó

2012. május 30. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Már szinte megszokottá vált, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet a Beszélni nehéz! mozgalom országos találkozójának, melyre idén május 26-án került sor. 
A pünkösdi hétvégén Kerekes Barnabás tanár úr hangsúlyozta, hogy ez a „mi Csíksomlyónk”, hiszen itt mi is hagyományt adunk tovább, egy hűséges mozgalomét. Ez olyan közösséget tud maga mögött, melyben mindenki számíthat egymásra, s amelynek egyik legnagyobb előnye a közösségteremtés.

Deme László professzor úr egyik üzenete szerint „az ifjúság a jövő”. Ennek érdekében felkért három nyelvészt, hogy munkáját segítsék, majd folytassák: Bencédy JózsefGertsner Károly és H. Tóth Tibor tanár urakat. Ezúttal ők voltak az országos találkozó meghívott vendégei, s mint a Szóról-szóval című műsor állandó közreműködői, meséltek arról, hogyan kerültek szorosabb kapcsolatba a nyelvtudománnyal, hogyan váltak nyelvésszé, mit köszönhetnek Deme professzor úrnak és milyen terveik vannak a jövőben. Igazán érdekes volt hallgatni személyes történeteiket, s kicsit közelebbről megismerni őket. Elismerték, hogy elsősorban a tényszerűség, a tárgyszerűség és az objektivitás vonzotta őket a nyelvészet felé. Értesültünk arról, hogy nagy szótárak vannak készülőben és hogy milyen fontosak is ezek a mindennapjainkban, hiszen „egy adott nép kultúrájának lenyomatait képezik”.

Wacha Imre tanár úr bemutatta a Deme László professzor úrról készült emlékkötetet, valamint megosztotta velünk mindazt, ami sajnos kimaradt a könyvből. A kötet elolvasásával megismerjük a „nyelv művészét”, s azt az embert, aki mindig a köz és a tudomány érdekében munkálkodott. Ugyanis professzor úr elengedhetetlennek tartotta, hogy a köz nyelvén is számot adjon a tudomány lépéseiről, fejlődéséről – hiszen a nyelv mindenkié. A könyvet az érdeklődők megvásárolhatták a szünetben, hogy emlékként és szellemi táplálékként vigyék haza.

A találkozó második felében a Nyelvőrzőről, a Beszélni nehéz! szerkesztéséről, elérhetőségéről és szerepéről volt szó. Végül Kerekes tanár úr a közeljövő eseményeit osztotta meg a jelenlevőkkel. Ezt követően, délután hozzászólásokkal zárult a tartalmas összejövetel.

Ficzere Kitti

Leave a Reply