Szemle

A száz éves Lőrincze – A februári Édes Anyanyelvünk

2016. február 11. február 22nd, 2016 Nincs hozzászólás

Megjelent az Édes Anyanyelvünk februári száma, melynek központi témája Lőrincze Lajos, de az olvasók megtudhatják azt is, mi a 16. Anyanyelvi Pályázat témája. A lapból szemezgettünk.

100 éve született Lőrincze Lajos

Száz éve, hogy a magyar nyelvművelés reformátorai közül egy kiemelkedő alak világra jött. Természetesen Lőrincze Lajosról van szó, és ahogy az ilyenkor szokás, megemlékezések zajlottak róla szerte az országban. Többen is írnak erről az Édes Anyanyelvünk hasábjain. A lapban rendszeresen publikáló Kemény Gábor harmadik oldalon olvasható gondolatai a Farkasréti temetőben hangzottak el, Lőrincze Lajos sírjánál.

Balázs Géza is megemlékezett Lőrinczéről, melyből a hosszabb verzió a Laudációk című könyvében olvasható. Balázs Géza Lőrincze életművét és örökségét taglalja írásában, melyben említi, hogy Lőrincze életművéhez a szerkesztői tevékenysége is hozzá tartozik. Nyilvánvaló, hogy Lőrincze nem csak a legnagyobb, hanem a legismertebb nyelvésze is volt a 20. századnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy amikor Lőrincze Cleveland-ben járt, egy vak asszony így kiáltott fel, hangját hallva: „Hiszen ez az Édes Anyanyelvünk!”. Azonban ismertsége nagy részben a médiának, a rádiónak köszönhető. Hangja az Édes Anyanyelvünk rádióműsorában kísérte a hallgatókat, egészen 1993-ban bekövetkezett haláláig.

Három iskola viseli a nevét, és az országban több helyen is különféleképpen emlékeznek meg róla minden nap: például emléktáblával (Vác), vagy emlékszobával (Szentgál, Veszprém).  Íróasztala és néhány személyes tárgya a Széphalomban A Magyar Nyelv Múzeumában található.

„Fotómóser”

Mi, vagy inkább ki is az a „Fotómóser”? Nem más, mint Móser Zoltán, aki rengeteg hivatást űz magas szinten (például egyszerre fotós, irodalomtörténész és folklorista is), ám konkrét választ nem adott a cikkíró kérdésére, hogy igazán minek is tartja magát, ebből pedig az olvasó arra következtethet, hogy Móser nem kíván elköteleződni egy szakma mellett sem. Fotósként viszont nem szokványos fotós, mivel kizárólag fekete-fehér felvételeket készít. Hogy miért? Többek között ez is kiderül a vele készült interjúból!

A lap további írásaiból

Mint az megszokott, a lapban most is található könyvismertető, ezúttal Hódi Éva és Hódi Sándor könyveiből. Fontos dologra hívnám fel viszont a tisztelt olvasók figyelmét: 2016-ban meghirdetésre kerül a 16. Anyanyelvi Pályázat. A pályázat célja a magyar nyelv értékeinek föltárása, megóvása, nyelvi örökségünk megőrzése és életre keltése, valamint gyarapítása és az újabb nemzedékkel való megismertetése. A pályázatok beérkezési határideje: 2016. augusztus 15. További részletek a pályázattal kapcsolatban az újságban!

A lapban szokás szerint megtalálható Grétsy László Pontozója, valamint Balázs Géza Új szavak, kifejezések minirovata.

Az Édes Anyanyelvünk februári száma digitálisan itt olvasható »

Kacskovics Mihály Béla

Leave a Reply