Játék és nyelv

A vízöntők óvakodjanak az ly-os szavaktól – az Ön nyelvi horoszkópja mit mond?

2017. április 01. április 10th, 2017 Nincs hozzászólás
Nyelvi horoszkóp

Fontoljon meg mindent, mielőtt bármit mondana… Vagy leírna. A következő hét óriási írásbeli és szóbeli nyelvi veszélyeket jelent Ön számára. De vajon az ly-ok vagy a teljes hasonulású szavak fenyegetik? Új rovatot indítunk nyelvi horoszkóp néven. Rendszeresen jelentkezünk majd, hogy a csillagok állása szerint minden héten tudja, mire számíthat ha leír vagy kiejt egy szót…

Kos

A kosoknak ezen a héten összeakadhat a nyelvük! Ne mondjanak ki olyan bonyolult szavakat, amelyekben két mássalhangó egymás mellett található: prézli, krimi, traktor. Használjon inkább olyan szavakat mint az egér, répa, kajak. Ezzel elkerülheti, hogy baráti társasága és munkatársai előtt kínos szituációba keveredjen egy-egy nyelvbotlással.

Bika

Ez a változás hete lehet a bikák számára. A csillagok állása szerint jobban fog vágyni minél több minőségjelző használatára. Tehát csodálatos hét előtt áll, gyönyörű mondataiba hangyaszorgalommal fogja belefűzni a sokféle minőségjelzőket.

Ikrek

Ezen a héten rengeteg sikeres élményben lehet része. Bármit fogalmaz meg, abban egy darab helyesírási hiba sem lesz! Kollégái imádni fogják, mindenki Önnel ellenőrizteti majd a hivatalos szövegeket. Vigyázzon, ne hagyja, hogy magára telepedjenek és azt higgyék, más nem tud helyesen írni a cégnél.

Rák

Sok beszédnek sok az alja. Sok lúd disznót győz. Madarat tolláról, embert barátjáról. Menekülni fognak barátai a társaságából, mert mindenre lesz egy-egy frappáns szólása vagy közmondása. Ne hagyja befolyásolni magát mások által, vállalja fel önmagát!

Oroszlán

A toldalékok lesznek a hét és az Ön ellenségei. Ne is próbálkozzon vele, úgysem tudja kimondani, hogy házba, abból bizony házbe lesz. Tudjuk, hogy nagyon kitartó típus, de bárhogy is próbálkozik, ezen a héten a toldalékok kimondásával igencsak bajba keverheti magát… Legyen képes egy ilyen helyzetből is felállni és továbbmenni.

Szűz

Inkább ne mondja ki senkinek a vezetéknevét és keresztnevét, mert a hangsúlyokkal ezen a héten problémái lehetnek. A főhangsúly mindig a vezetéknéven van, nem pedig a keresztnéven, de most többször is abba a hibába eshet, hogy fordítva ejti ki. Ne stresszeljen emiatt, mindenkinek vannak rosszabb napjai.

Mérleg

Kerülje az összetett mondatokat ezen a héten, ne okozzon felesleges bonyodalmakat a környezetében lévőknek. Még véletlenül nem értik meg mondandóját! Beszéljen tőmondatokban, jobb a békesség! Törekedjenek a mérlegek kicsit az egyszerűségre, ha összetett mondat jut eszükbe, inkább aludjanak rá egyet és fogalmazzák meg egyszerűbben.

Skorpió

A festő helyett festész, a szemész után pedig könnyen fülésznek nevezheti a fül-orr-gégészét. Csak nehogy szegény kertészből is kertász legyen. Inkább ne nevezze meg a foglalkozásokat most, s ha teheti, kerülje a festőket, fülorvosokat és kertészeket!

Nyilas

Kollégái azzal fogják vádolni, hogy érthetetlenül fogalmazott meg egy projektdokumentációt és megpróbálják áthárítani a felelősséget. Ne hagyja magát besározni, ha elég kitartó, a főnöke rájöhet, hogy Ön fogalmaz a legjobban, így még akár bónusz is ütheti a markát.

Bak

Higgye el, hogy még a legnehezebb helyzetből is fel tudja küzdeni magát. Lehet, hogy ma még nem érti, hogy mit jelent az abalienáció, de a csillagok állása szerint holnapra minden megváltozhat. Tanulási készsége magaslatokba tör, és úgy dönthet, hogy megtanulja az Idegen szavak szótárában található összes szót. Mi csak buzdítani tudjuk erre, egy kis önfejlesztés sosem árt.

Vízöntő

Ha teheti, ezen a héten inkább ne írjon le egy j betűt tartalmazó szót sem. Könnyen döntésképtelen helyzetbe kerülhet, ha el kell dönteni, hogy j-t vagy ly-t írjon le. Ne féljen hibázni, szerettei kiállnak Ön mellett akkor is, ha hejtelenül ír le valamit.

Halak

A halak gondban lehetnek a teljes hasonulású szavakkal. Ahelyett, hogy az egyik mássalhangzót elhagynák beszédükben, a másikat pedig hosszan ejtenék ki, mindkettőt artikuláltan ki fogják ejteni. Ne mondja senkinek ha tüsszent, hogy egészségére, mert az [egésségére] helyett könnyen [egész-ségére] lesz belőle. Egy kis önvizsgálat segítségével azonban sikerülhet önuralmat gyakorolnia afelett, hogy ne ejtsen ki ilyen szavakat.

Kép forrása: Freepik

Leave a Reply