Kultúra és nyelv

Állami kitüntetést kapott dr. Balázs Géza

2020. október 29. november 3rd, 2020 Nincs hozzászólás

Áder János köztársasági elnök nemzeti ünnepünk alkalmából dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Mai Magyar Nyelvi Tanszékének egyetemi tanára, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára részére a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta kimagasló nyelvművelői, tudományos, oktatói és kulturális értékteremtő tevékenysége, valamint a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda megalapítójaként és vezetőjeként végzett magas színvonalú munkája elismeréseként.

A kitüntetést a köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át 2020. október 25-én a Pesti Vigadóban.

Dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató. Jelenleg az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék egyetemi tanára, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnöke. 1959-ben született Budapesten. 1979-ben kezdte meg tanulmányait az ELTE bölcsészkarán magyar–néprajz szakon, emellett felvette a népművelés szakirányt is. 1984 óta az ELTE BTK oktatója. A Mai Magyar Nyelvi Tanszéket 2004 és 2019 között vezette. 1994–1998 között az ELTE BTK hallgatói ügyekért felelős és oktatási dékánhelyettese is volt.

Részt vett a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó A Magyar Nyelv Múzeuma koncepciójának kidolgozásában, az intézmény megszületése óta annak tanácsadója. 2000-ben megalapította a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoportot, 2005-ben pedig létrehozta a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodát. E szervezetek a magyar kultúra és nyelvművelés fontos szereplőivé váltak.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke, a Magyar Szemiotikai Társaság főtitkára. Társadalmi szerepvállalásának fontos pillére a Bolyai Önképző Műhely ügyvezetői és a Diák Újságírók Egyesületének alelnöki feladatainak vállalása.

Rendszeresen jelennek meg publikációi a magyar nyelv és folklór, a nyelvpolitika, a nyelvstratégia, a nyelvművelés, az antropológiai nyelvészet, a szövegtan, a pragmatika, az internetnyelvészet, a hálózatkutatás és a magyar pálinka művelődéstörténete témájában hazai és külföldi szakfolyóiratokban. Több mint száz önálló, illetve szerkesztett kötete és szinte megszámlálhatatlan tudományos publikációja jelent meg. Számos szervezet tagja, több folyóirat szerkesztőbizottsági tagja. Balázs Géza számára a közéleti ismertséget a televízió- és rádióműsorok hozták meg. Több száz adást élt meg a Hej, hej, helyesírás című műsora, és több mint 25 éven át jelentkezett a Kossuth rádióban Tetten ért szavak, majd Édes anyanyelvünk című műsorával.

Leave a Reply