Közösség és nyelv

Anyanyelvi játékok a szentendrei Skanzenban

2014. május 21. május 13th, 2020 Nincs hozzászólás

Kvíz, társasjáték, anyanyelvi játékok és logikai fejtörő – többek közt ez várt azokra, akik 2014. május 17-én ellátogattak Szentendrére, a Skanzen családi napjára, s ott felkeresték az Anyanyelvápolók Szövetsége képviselőit.

Szombaton az ifjúsági tagozat néhány tagja által az Anyanyelvápolók Szövetsége is részt vett a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartott családok napján. A rendezvény keretében kicsik és nagyok kézműves foglalkozásokon – gyertyaöntés, cipósütés, korongozás –, családi vetélkedőkön, s nem utolsó sorban anyanyelvi játékokon próbálhatták ki magukat.

Feladatlapok, fejtörők, mese, kvíz
További képek a médiatárban »

Aki a Kisalföld tájegység felé sétált, annak a bogyoszlói ház előtt alkalma nyílt némi agytornára nyelvi játékok változatos formájában. Volt itt kvíz- és kártyajáték, társasozási lehetőség és logikai fejtörő is. A kisebbek lelkesen jelölgették a válaszokat a bárányok éve apropójára készült barikvízben, és örömmel ismerték fel, hogy mi mindent tudnak már a bárányokról, a juhtartással, pásztorkodással kapcsolatos kérdésekről, a bárány szimbolikájáról. A legelszántabb kisfiút annyira magával ragadta a játék heve, hogy csak később vette észre, hogy nem tud olvasni.

A gyerekek a barikvízt oldják
További képek a médiatárban »

A nagyobbak kedvence a népi használati tárgyakat felismertető, párosítós kártyajáték és a lépegetős társasjáték volt. Ez utóbbiban különféle nyelvi és műveltségi kérdésekre kellett választ adniuk a játékosoknak, ez után léphettek a dobókockának megfelelően, hogy mielőbb a célba érhessenek.

Az anyanyelvi lépegető a látogatók egyik kedvence volt
További képek a médiatárban »

Szombaton sajnos nemcsak az ifjúsági tagozat és a családok, hanem a megkésett fagyosszentek is a Skanzenben jártak. Bár már semmi keresnivalójuk nem lett volna ott, ráérősen elidőztek a házak közt, meg-megújuló szélrohamokkal és szemerkélő esővel nyomatékosítva jelenlétüket. A játékmesterek kövekkel vették fel ellenük a harcot. Nem, nem dobálóztak, csupán papírnehezéknek használták őket. Szerencsére a látogatókat Pongrác, Szervác és Bonifác elhúzódó ottléte sem tudta elriasztani a játékasztaltól, így a szombati program sikerrel zárult.

Hogy néz ki a kukoricamorzsoló? És mi is az?
További képek a médiatárban »

Csonta Réka

Leave a Reply