Közösség és nyelv

A hétszázát! Anyanyelvi játékok harmadjára a Farkas utcában

Már harmadik éve van jelen a Kolozsvári Magyar Napok Farkas utcai programkínálatában az EMKE, 2016-ban már nemcsak standdal, hanem programsátorral, s ezen belül, az Anyanyelvápolók Szövetségével társszervezésben, feladatlapokkal, kvízekkel és csapatjátékokkal várta az érdeklődőket.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület 2014-ben, az 5. KMN-n költözött ki először négy napra a Farkas utcába, akkor még inkább kiadvány-kirakodóvásárral, míg idén már napi nyolcórás programmal várták a 700 éves Kolozsvár legnagyobb magyar kulturális fesztiváljának résztvevőit.

Az EMKE sátránál kaptak helyet az Anyanyelvápolók Szövetsége által szervezett kvízek, játékos feladatlapok, illetve csapatjátékok is. A négyféle feladatsor értelemszerűen nem kötötte le annyira a vállalkozó kedvűek figyelmét, mint az interaktív játékok, így azokat inkább hazavitték a sátornál megfordulók – összesen mintegy 100-150-en érdeklődtek az anyanyelvi játékok iránt, Szatmárnémetitől Brassóig, Bécstől Munkácsig, de a sátornál a négy nap alatt megforduló több mint félezer ember akarva-akaratlanul is ízelítőt kapott az ASZ-os tevékenységekből.

A napi két anyanyelvi-kulturális kvíz (amelyek az anyanyelvápoló.hu oldal látogatói számára részben ismerősek lehettek) azonban már nemcsak marasztalt, de vissza is csalogatott jónéhány látogatót, sőt, volt, aki csak harmadik nap csatlakozott, de visszamenőleg is végigjátszotta az összes addigi fejtörőt.

A legtöbb érdeklődőt természetesen a csapatjátékok, a „varázsketyere” és a licit vonzották. A sátor méreteit tekintve az esetenkénti három, 5-6 fős csapat igencsak próbára tette a szervezők operativitását, de szerencsére a Farkas utca elég széles, így, igaz csak állóhely, de jutott annak a még kb. 10-12 embernek is, aki a játékba már nem szállt be, viszont feszült figyelemmel kísérte a kérdéseket. A visszatérő játékosok mellett akadtak olyanok is, akik ezeknek, a táborokból, anyanyelvi rendezvényekről ismert csapatjátékoknak eddig még a létezéséről sem hallottak, de egy-két kör után már mindenki rutinossá vált a gombnyomkodásban vagy licitálásban.

Sajtós licit

Kiemelt eseményként augusztus 21-re, vasárnapra sajtós napot hirdetett az EMKE, mondván: miután egész héten fáradhatatlanul tudósítottak mindenről, ami a 7. Kolozsvári Magyar Napokon történt, a vasárnap legyen a sajtósoknak is kicsit szabadnap. Ennek keretében elsősorban sajtósokat vártunk a licitre is, ki is alakult a három csapat, bár volt, aki inkább csak kibicelt – nem akart a kollégái ellen játszani.

Széman E. Rózsa

Fotók: Ács Zsolt, Széman E. Rózsa

Leave a Reply