Ismeret és nyelvJáték és nyelv

Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv: a IX. széphalmi döntő

2023. június 07. június 10th, 2023 Nincs hozzászólás

„A nyelv olyan, mint az ég a maga egymásba futó színeinek gyönyörű játékával” – írta Kazinczy Ferenc. 2023. május 26-án az egykori birtokának gyümölcsöskertje helyén álló nyelvmúzeumban valóban megtapasztalhattuk anyanyelvünk változatosságát, játékosságát. Kilencedik alkalommal rendezte meg az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma az Anyanyelvi játékok – játékos anyanyelv verseny döntőjét Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegye, a teljes Felvidék és Kárpátalja felső tagozatos általános iskolásai és középiskolásai számára. – Tóth Renáta, A Magyar Nyelv Múzeuma munkatársának tudósítása.

A verseny szervezője, megálmodója Brézai Zoltán, aki 2014-ben indította el a többfordulós nyelvi megmérettetést, akkor még a Nemzeti Művelődési Intézet Anyanyelvápolás határok nélkül elnevezésű projektjének részeként. Az elmúlt évek során több ezer diák tette próbára tudását: nyelvtani és nyelvhasználati ismeretekre, a magyar nyelv játékosságának felismerésére, gyors észjárásra is szükségük volt a játékosoknak.

Ebben a tanévben összesen 118 csapat nevezett, közülük 73 általános iskolás és 45 középiskolás. Területi megoszlás tekintetében 62 csapat (45 általános és 17 középiskolás) Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből, 36 csapat (20 általános és 16 középiskolás) Felvidékről, 14 csapat (5 általános és 9 középiskolás) Heves vármegyéből és 6 csapat (3 általános és 3 középiskolás) Kárpátaljáról. Az első, írásbeli forduló eredménye alapján a középdöntőket Egerben, Miskolcon, Sárospatakon, Szepsiben és Dunaszerdahelyen tartották. A kárpátaljai csapatok közül az írásbeli forduló alkalmával legjobban teljesítő diákok jutottak tovább. A döntő napjára érkező diákok és pedagógusaik nagy izgalommal foglaltak helyet az idén 15. születésnapját ünneplő A Magyar Nyelv Múzeuma nézőterén, ahol a játékvezető mellett Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere és Nyiri Péter, a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Polgármester úr kifejtette, hogy milyen fontos a fiatalság nyelvmegtartó ereje, valamint hogy az írott szó mellett a beszélt nyelv védelme és a hagyományok őrzése, megtartása is közös ügyünk kell, hogy legyen. Nyiri Péter fiatalokhoz intézett biztató szavai mellett elmondta, hogy jeles alkalommal érkeztek a Kárpát-medence diákjai, hiszen amellett, hogy egy nagyszerű verseny döntősei, a Petőfi-bicentenáriumot, a múzeum 15. születésnapját és a Kazinczy-emlékcsarnok 150. születésnapját is együtt ünnepelhetik.

A köszöntők után Brézai Zoltán játékmester bemutatta a zsűri tagjait: Juhász Judit, dr. Nagy Natália, Jászter Beáta, Szőcsné Antal Irén, Tóth Renáta, Kerekes Barnabás, valamint Keppel Gyula. Majd elkezdődött az izgalmas versenyzés, melyen a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola, a felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda, a Nagyberegi Református Líceum és az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános-, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet diákjai mérték össze tudásukat.

Ahogy azt már megszoktuk a játékvezetőtől – aki egyben a feladatsor összeállítója is –, érdekes írásbeli és szóbeli feladványok vártak a versenyzőkre, mint például az oda-vissza játék, eszperente, hiányos közmondások, álösszetett szavak, szólánc és a várva várt szituációs játék, melynek alkalmával idén Az anyanyelv és Süsü, a sárkány címmel kellett előadniuk történeteiket a versenyzőknek.

Izgalmas, fordulatos játékmenet után első helyen végzett az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános-, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet csapata. Nem sokkal maradtak le utánuk a második helyezett Tompa Mihály Alapiskola tanulói, akik végig az élmezőnyben remekeltek. A verseny izgalmas fordulatainak köszönhetően csupán 1 ponttal gyűjtöttek kevesebbet a második helyezett csapatnál, és a dobogó harmadik helyét foglalták el a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola tanulói.

A középiskolás csapatok versenye előtt a résztvevők Kerekes Barnabás tanár úr előadását hallgatták meg, akinek szavai minden alkalommal a fiataloknak szólnak a fiatalokról, valamint a nyelvhasználat fontos kérdéseiről. A példák pedig, melyeket felsorakoztat, azt gondolom, egy életre megmaradnak az emlékezetünkben, mint az intő szavak is, melyek felhívják figyelmünket a legfontosabb feladatra: óvjuk, védjük és adjuk tovább nyelvünk kincseit.

Az előadást követően a nyelvmúzeum muzeológusa, Stumpfné Braun Zsuzsanna tárlatvezetése alkalmával ismerhették meg a diákok és kísérőik az új kiállítást, mely „Egész uton haza felé” – Petőfi vándorlásai címmel nyílt meg 2023. május 12-én.

Következett a középiskolások versengése. Nem volt könnyű feladatuk a csapatoknak, hiszen be kellett vetniük minden tudásukat, kreativitásukat. A szólások körülírása és a szituációs játék igazán nehéz küzdelmek elé állították a fiatalokat, akik kitűnően vették az akadályt. A palindróma, a vétkes szavak és a csacsi-pacsi sem tudtak kifogni a borotvaeszű diákokon.

Szoros küzdelemben, végig kitűnően teljesítve a dobogó első helyét foglalhatta el a Nagyberegi Református Líceum csapata, amelya szituációs játék során a legjobb produkciót előadó csapat címet is elnyerte. Második helyen végeztek a komáromi Selye János Gimnázium tanulót, akik végig szoros küzdelmet folytattak az első helyezettel, ami nem csoda, hiszen a verseny történetében a felvidéki sorozat győzteseiként is emlegetett csapat már két alkalommal is megnyerte a versenyt. Harmadik helyezett lett az eddig szintén kétszeres nyertes Lévay József Református Gimnázium Miskolcról.

Helyezést ugyan az idei döntőn nem ért el a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium, a gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum és a mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Középiskola, de mindenképpen megérdemlik a gratulációt a versenyen való szereplésükért. Minden résztvevő könyvjutalomban részesült, valamint szimfonikus zenekari és színházbelépőket kaptak jutalmul. A középiskolás csapatok közül az első helyezést elért diákok meghívást kaptak az Anyanyelvápolók Szövetségének népszerű nyári táborába, melyet idén XXX. alkalommal rendeznek meg Széphalmon.

Izgalmas, élményekkel teli vetélkedőnek lehettünk ismét a részesei, melynek megvalósítását köszönjük Brézai Zoltánnak, az Anyanyelvápolók Szövetségének és A Magyar Nyelv Múzeuma munkatársainak. Az ő áldozatos munkájuknak gyümölcseként is évről évre egyre több fiatal büszkén vállalja magyarságát és adja tovább nyelvi örökségünket. Köszönjük a zsűri szakértő munkáját. Gratulálunk a diákoknak és felkészítő pedagógusaiknak! Ősszel indul a következő forduló, melyre várjuk majd a csapatok jelentkezését.

 

A verseny helyezettjei

Általános iskolások

I. hely: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános-, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, Eger. A csapat tagjai: Beksi Dalma, Koncz Helga, Gál Gina, Vágvölgyi Luca

II. hely: Tompa Mihály Alapiskola, Rimaszombat. A csapat tagjai: Ádám Gábor, Farkas Krisztina, Mács Arina Sára, Máté Zsófia

III. hely: Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola. A csapat tagjai: Robb-Horkay Jázmin, Márkus Krisztina, Kertész Ákos Barnabás, Nyíri Bence László

Középiskolások

I. hely: Nagyberegi Református Líceum. A csapat tagjai: Bodnár Gréta, Molnár Áron, Varga Anita, Zelik Kincső

II. hely: Selye János Gimnázium, Komárom. A csapat tagjai: Adamek Bianka, Borvák Barbara, Búzás Eszter, Slezák Dóra

III. hely: Lévay József Református Gimnázium, Miskolc. A csapat tagjai: Balázs Vid, Benedek Norina, Kalla Dominika, Kovács Noé

 

A versenyen Reiser György Lukács fényképezett. A képekből készült bővebb összeállítás megtekinthető a kapcsolódó galériában.

Leave a Reply