Játék és nyelv

Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv – felhívás vetélkedőre

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége ötödik alkalommal hirdeti meg versenyét „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Wacha Imre emlékére” címmel. A két szervezet az elnevezéssel az elmúlt évben elhunyt nyelvészre, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségi tagjára, Wacha Imrére emlékezik, aki számára fontos volt anyanyelvünk.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége fontosnak tartja, hogy minden iskola csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez. A verseny célja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Felvidéken tanuló általános- és középiskolás korosztály körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást. A játszva ismertesse meg a fiatalokkal nyelvünk szépségeit, sokszínűségét. A versenyre nevezhetnek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Felvidéken és Kárpátalján működő állami, egyházi, egyesületi és alapítványi fenntartású általános és középiskolák tanulói.

A csapatok létszáma: 4 fő

A versenyen a magyar nyelvtan ismerete mellett szerepet kap a nyelvi kreativitás és leleményesség, a verbális és nonverbális kommunikációs készség, valamint az általános műveltségre vonatkozó kérdésekkel is találkozhatnak a résztvevők.

A verseny menete: a résztvevők számától függően írásbeli forduló, az itt legjobban teljesítő csapatok részvételével középdöntők, majd döntő.

A várható időpontok:
írásbeli forduló: 2018. november 16-ig
középdöntők: 2018. december – 2019. február
döntő: 2019. március

Nevezési díj nincs. A döntőbe jutott csapatok tárgyjutalomban részesülnek.

Jelentkezés
Jelentkezni a jatekosanyanyelviverseny@gmail.com címen vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma postacímén (3988 Sátoraljaújhely Kazinczy utca 275.) a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap ide kattintva letölthető. A verseny további részleteiről Brézai Zoltántól kaphatnak tájékoztatást a +36 20 917 5859-es telefonszámon.
Jelentkezési határidő 2018. 10. 26.

A jelentkező csapatoknak jó felkészülést kívánunk!

Versenyfelhívás, tematika és menetrend, ajánlott irodalom a felkészüléshez

Leave a Reply