Játék és nyelv

Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv – felhívás vetélkedőre

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége hatodik alkalommal hirdeti meg versenyét „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Wacha Imre emlékére” címmel. A két szervezet az elnevezéssel a 2018-ban elhunyt nyelvészre, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségi tagjára, Wacha Imrére emlékezik, aki számára fontos volt anyanyelvünk.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége fontosnak tartja, hogy minden iskola csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez. A verseny célja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Felvidéken, Kárpátalján és a Muravidéken tanuló általános és középiskolás korosztály körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást; hogy játszva ismertesse meg a fiatalokkal nyelvünk szépségeit, sokszínűségét. A versenyre nevezhetnek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Felvidéken, Kárpátalján és Muravidéken működő állami, egyházi, egyesületi és alapítványi fenntartású általános és középiskolák tanulói.

A csapatok létszáma: 4 fő

A versenyen a magyar nyelvtan ismerete mellett szerepet kap a nyelvi kreativitás és leleményesség, a verbális és nonverbális kommunikációs készség, valamint az általános műveltségre vonatkozó kérdésekkel is találkozhatnak a résztvevők.

A verseny menete: a résztvevők számától függően írásbeli forduló, az itt legjobban teljesítő csapatok részvételével középdöntők, majd döntő.

A várható időpontok:
írásbeli forduló: 2019. november 10-ig
középdöntők: 2019. november – 2020. január
döntő: 2020. február 28.

Nevezési díj nincs. A döntőbe jutott csapatok tárgyjutalomban részesülnek.

Jelentkezés
Jelentkezni a jatekosanyanyelviverseny@gmail.com címen vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma postacímén (3988 Sátoraljaújhely Kazinczy utca 275.) a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet. A jelentkezési lap ide kattintva letölthető. A verseny további részleteiről Brézai Zoltántól kaphatnak tájékoztatást a +36 20 917 5859-es telefonszámon.
Jelentkezési határidő 2019. 10. 11.

A jelentkező csapatoknak jó felkészülést kívánunk!

Versenyfelhívás, tematika és menetrend, ajánlott irodalom a felkészüléshez

Leave a Reply