Közösség és nyelv

Anyanyelvi játékok Kolozsváron!

2015. augusztus 18. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

Az idei nyár több kulturális fesztiválnak is teret ad Kolozsváron. A hatodik alakommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napok előtt, augusztus 14–16-án zajlott a Kultivál, melyen anyanyelvi licitjátékkal vettünk részt.

Kultiváljuk az anyanyelvet

Első alkalommal szervezte meg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a Kultivál elnevezésű Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivált Kolozsváron, a Bánffy-palotában (mely ma a Szépművészeti Múzeumnak ad helyet). Bár ezzel a megnevezéssel először találkozhatott a közönség, maga a rendezvény nem új keletű: az 1996-ban a Magyar Kultúra Alapítvány által elindított budavári, majd 2004-től Kárpát-medencei vándorfesztivál született most újjá 2009-es (látszólagos) megszűnése után.

A szombati teljes programnap egyik eseménye az Anyanyelvápolók Szövetsége által szervezett, a táborokból jól ismert anyanyelvi licitjáték volt, melyen a rendezvény résztvevői (a különféle magyarlakta régiókból érkező vendégek), néhány önkéntes, valamint látogatók, például a helyi sajtó képviselői is részt vettek. A három csapatba rendeződött 35-40 fiatal hamar ráérzett a játék lényegére, és bár a licitálás, talán a meleg miatt, kicsit lassabban ment, láthatólag minden résztvevő kellemesen töltötte azt a bő egy órát. Mindenképp erre enged következtetni, hogy többen kérdezték: mikor lehet újra játszani.

Anyanyelvilág (ismét) kiköltözik a Farkas utcába

A tavalyi évhez hasonlóan ismét jelen leszünk a VI. Kolozsvári Magyar Napok keretében az EMKE rendezvényein. Augusztus 18-án, kedden a Szabédi László Emlékház nyílt napján 11 és 17 óra között különféle anyanyelvi játékok várják az érdeklődőket, kvízekkel, társasjátékkal, nyelvtörőkkel, egyéb játékos feladatokkal készülünk az ifjú és régebb óta ifjú korosztálynak egyaránt. Lehetőség lesz végigbarangolni Anyanyelvilág országait, a „túra” végén pedig oklevelet kap az anyanyelvilágjártas utazó. A nyílt nap zárásaként anyanyelvi liciten mérheti össze tudását három többfős csapat (jelentkezni a szeman.emese.rozsa@anyanyelvapolo.hu címen!).

Augusztus 20-tól, csütörtöktől Anyanyelvilág kiköltözik a Farkas utcába, az EMKE standjánál várjuk az érdeklődőket 12–18 óra között a nyílt napihoz hasonló játékokkal. Emellett 13 és 15 órakor interaktív kvíz során mérhetik össze tudásukat a vállalkozó szelleműek, valamint délután 5 órakor anyanyelvi csapatjátékra kerül sor (jelentkezni a szeman.emese.rozsa@anyanyelvapolo.hu címen!).

Széman E. Rózsa

Fotó: kultival.org/Bethlendi Tamás, transindex.ro/Sebők Rácz Tímea, Széman E. Rózsa

Leave a Reply