Játék és nyelvSzemle

Anyanyelvi játékok kötetbe szedve

2016. július 16. november 1st, 2020 Egy hozzászólás

Ismét egy kötetnyi anyanyelvi játékot ajánlunk. Szőcsné Antal Irén könyve az  Anya – nyelv – búvár, a Tinta Könyvkiadó Az ékesszólás kiskönyvtára sorozatának 39. kötete, amelyben a nyelvi játékoké a főszerep.

Egyszerű szókincsgyarapító feladványokkal melegíthetünk be, majd a magánhangzók és mássalhangzók világa után lehetőség nyílik különböző szófaji ismereteinkkel, a melléknevekkel, igékkel és a számnevekkel is játszani. A feladatok 17 csoportra bontva segítenek abban, hogy mindenki megtalálja a kedvéhez illő játékokat.

Izgalmas feladatok állnak előttünk az állatokkal, a keresztnevekkel és a testrészekkel kapcsolatban is. Megismerhetünk például „Állati” gombákat, „Neves” ételeket és „Testrészes” közmondásokat.

A kötetben az eszperente nyelvvel is találkozhatunk, többek közt történelmi és irodalmi eszperentével, de nem maradnak ki a földrajzi fejtörők sem, ahol európai fővárosokkal és magyar településekkel egyaránt játszhatunk. Sőt, gondolkodhatunk olyan ételneveken is, amelyek egyúttal városok névadói is. A feladványok között találunk még mesterségekkel, népnevekkel és Borsod-Abaúj-Zemplén megye településeivel foglalkozó játékokat.

A kevesebb nehézséget okozó feladatoktól az egyre összetettebbekig minden korosztály számára élvezhető és szórakoztató rejtvények várnak megfejtésre. Ha egy fejtörő túljárna az eszünkön, akkor sincs gond, hiszen a könyv hátuljában megoldókulcs van segítségünkre.

Ezekből szemezgetve összeállítottunk egy kvízt, mellyel már most tesztelhetik tudásukat olvasóink. Ha pedig kedvet kaptak a könyvhöz, akkor ide kattintva meg is vásárolhatják azt.

A teszt kitöltése után kattintson a Submit gombra, ekkor láthatja a helyes válaszokat és az elért eredményt.

ANYA - NYELV - BÚVÁR kvíz

Ki lehet ő? Egy gyenge gyermek, mely betegen megmentett egy gyereksereget.

Melyik szín hiányzik az alábbi szóösszetétel elejéről? .....kór (szívbaj)

Melyik foglalkozás az előtagja a következő ételnek? .....tarhonya

Melyik népnév hiányzik a településnevek elejéről? ...kút, ...lövő, ...zsidány

Mivel foglalkozik a porkoláb?

A felsoroltak közül az egyik nem településnév. Melyik a kakukktojás?

Melyik magyarázat a helyes? Olyan, mint akik Szent Gellért hegyére járnak.

Melyik eszperente mondat illik Rákóczi Ferencre?

Melyik állat hiányzik a következő gombafajtából? ....lábgomba

Melyik folyó az előtagja a következő településeknek? ....szabolcs, ....piski, ....szerdahely

Muszka Sára

Leave a Reply