Közösség és nyelv

Anyanyelvi utazás Kolozsváron

Amint arról honlapunkon is hírt adtunk, az V. Kolozsvári Magyar Napok keretén belül anyanyelvi játékokra került sor az Anyanyelvápolók Szövetsége szervezésében. Az augusztus 21-i Szabédi Emlékházbeli nyílt napon a résztvevők és a héten a Farkas utcában sétálók többféle nyelvi játékos feladatban tehették próbára tudásukat, ügyességüket.

Amint azt dr. Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke elmondta, kísérleti jelleggel szerveztek nyílt napot az EMKE Szabédi Emlékházában, amelyen annak ellenére, hogy a belvárosi forgatagtól kissé távolabb esik, szép számmal részt vettek. A nyílt nap keretében megtekinthető volt a Szabédi László erdélyi magyar költő, újságíró, műfordító életét bemutató kiállítás, mely után egy interaktív kvíz segítségével tehették próbára tudásukat a látogatók, valamint részt vehettek az Anyanyelvápolók Szövetsége által szervezett nyelvi játékokon.

A különféle kvízek és egy lépegetős társasjáték nyelvi logikai, valamint műveltségi kérdései mellett a legnépszerűbb az Utazás Anyanyelvilágban elnevezésű játék volt, melyben az „utazóknak” végig kellett járniuk Közmondásországot, Betűköztársaságot, Nyelvszámtaniát, Irodalomországot és Tájnyelviát, s ha sikeresen vették az akadályokat, oklevél és kisebb ajándékok voltak a jutalmuk. Délután három órakor pedig anyanyelvi licitre került sor, amely kicsiket és nagyokat, az általános iskolásoktól a nyugdíjasokig egyaránt lázba hozott.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége nemcsak a nyílt napon vesz részt az V. Kolozsvári Magyar Napok rendezvényén, hanem augusztus 24-ig minden nap 15–17 óra között az EMKE-standnál várják játékkal, fejtörőkkel az érdeklődőket.

Fotók: Mohácsi László Árpád, Széman E. Rózsa

Leave a Reply