Játék és nyelv

Anyanyelvi vetélkedő Szegeden

2020. november 17. november 19th, 2020 Nincs hozzászólás

A magyar nyelv napja tiszteletére regionális anyanyelvi vetélkedőt szervezett az Anyanyelvápolók Szövetségének szegedi csoportja. A 3 fordulós játékra 99 csapat nevezett be Csongrád-Csanád megye középiskoláiból, valamint a szabadkai és óbecsei gimnáziumokból.

Az október 21-én elindított első fordulóban minden csapat eredményesen szerepelt. Értékelve a színvonalas megoldásokat és a holtversenyek miatt is 44 csapat továbbjutott a második fordulóba, majd a legjobb 10 a döntőbe, amely a járvány miatt – az előző évi versenytől eltérően – szintén az internet segítségével zajlott le. Az ünnepélyes eredményhirdetést el kellett halasztanunk egy kedvezőbb időpontra, talán a magyar kultúra napján már meg lehet tartani. Akkor fogjuk átadni az okleveleket és a jutalomkönyveket.

A vetélkedő során bebizonyosodott, hogy a diákok szeretik ezt az internetes játékot, és kedvükre való az is, hogy kis csapatban oldhatják meg a feladatokat. Megszervezhetik a találkozót az iskolában egy számítógépes teremben, de akár otthon is összeülhetnek egy kis harapnivaló mellett. A döntőbe jutott csapatoknak más megoldást kellett keresniük, mert közben megszűnt a hagyományos tanítás a középiskolákban. Ez nem volt akadálya a jó teljesítményeknek, a tanulók hihetetlenül okosnak, találékonynak bizonyultak, és azokra a furfangos kérdésekre is megadták a választ, amelyekre a szervezők kétkedve tekintettek. Ügyesek és gyorsak voltak az internetes keresők alkalmazásában is.

Jó játék volt, szórakoztatott, és ráadásul tanulni lehetett belőle, nem is keveset. Emellett erősítette a kapcsot a kis közösségekben, és arra tanította a gyerekeket, hogy érdemes összehangolni a munkát, ha eredményesek akarnak lenni. Fontos volt a jó időbeosztás, mert mindegyik fordulóban 10-12 feladattal kellett megküzdeni, és ezek egyenként 8-10 kérdést tartalmaztak. A döntő feladványai természetesen a többi fordulónál nagyobb kihívást jelentettek, Itt különösen szükség volt a logikus gondolkodásra, főleg a képrejtvények megoldásában.

A pozitív visszajelzések azt mutatják, hogy érdemes volt megszervezni hatodik alkalommal is ezt a vetélkedőt, és a diákok jelezték, hogy jövőre is szívesen beneveznek egy ilyen nyelvi játékba. Az elégedettség, a siker pedig arra sarkallja a szervezőket, hogy 2021 őszén is keressék a lehetőséget egy hasonló megmérettetés megszervezésére. Feladatokat ki lehet találni, mert „A nyelv maga a végtelenség.” (Kosztolányi Dezső)

Némethné dr. Balázs Katalin

Fotó: Kristin Hardwick innen: StockSnap