Játék és nyelv

Anyanyelvilág a XXII. Báthory Napokon

Közel ötven fiatal vett részt a Szilágysomlyón, a XXII. Báthory Napok nyitórendezvényeként szervezett játékos anyanyelvi délutánon. A diákok barangolhattak Anyanyelvilágban, nyelvi kvízeket és társasjátékokat játszhattak, a napot pedig egy fergeteges licitjáték zárta. A program az Anyanyelvápolók Szövetségének köszönhetően jöhetett létre.

A partiumi Szilágysomlyón 1993 óta szervezi meg a Báthory István Alapítvány a háromnapos kulturális rendezvényt, a Báthory Napokat, mindig szeptember utolsó hétvégéjén, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király szeptember 27-i születésnapjára emlékezve, aki ebben a városkában látta meg a napvilágot – tudtuk meg dr. Széman Pétertől, az alapítvány elnökétől. Több alkalommal is része volt a programnak a péntek délutáni Ifjúsági Báthory Napok, ahová ez évben a játékos kedvű fiatalokat várták.

Ismeretlen terepen

A délutánt Széman Emese Rózsa szervezte, Bara Jusztina, Márton Gabriella, Pocsveiler Ilona és Szodorai Melinda helyi pedagógusok, valamint Széman Rózsa, a helyszínt biztosító EMKE – Magyar Ház vezetője segítségével. Érdekes kísérlet és pozitív tapasztalat volt olyanokkal együtt dolgozni, akik maguk is most ismerkedtek az anyanyelvápoló világgal, a játékok formájával, de a látottakból-hallottakból nekik is éppolyan élmény volt ez a délután, mint a játékokban részt vevő közel ötven fiatalnak – mondta a szervező.

Az iskolások korukat tekintve rendkívül nagy skálán mozogtak: elemistától középiskolásig jóformán minden évfolyam képviseltette magát. A Szövetséggel és ilyen típusú anyanyelvi-logikai játékokkal eddig még nem találkozó fiatalok eleinte kicsit félénken vágtak bele az anyanyelvi utazásba, de hamar belerázódtak, és a játék, a kihívás öröme elfeledtette az ismeretlentől való félelmet. A délutánon résztvevők utazhattak Anyanyelvilág öt országában, Közmondásországban, Betűköztársaságban, Nyelvszámtaniában, Irodalomországban és Tájnyelviában, játszhattak lépegetős társasjátékban, tölthettek ki kvízeket, majd a délután zárásaként részt vettek egy nagy anyanyelvi licitjátékban.

„Élmény volt látni, ahogy felengedtek a gyerekek. A kicsik, 3-4. osztályosok nyilván sokkal hamarabb ráéreztek a játék ízére, de az elején húzódozó középiskolások is csak addig tartottak a feladatoktól, amíg bele nem lendültek, utána ugyanolyan lelkesedéssel járták be Anyanyelvilágot – gyakorlatban a Magyar Ház és a Báthory-könyvtár termeit. A licitnél pedig, ahol a három csapat úgy állt össze, hogy kicsik, nagyok, felnőttek arányosan legyenek a csapatokban, egy-két kérdés után már komoly taktikai munkát végeztek, és, ami a legfontosabb: láthatóan jól érezték magukat.” – tette hozzá Széman E. Rózsa.

Leave a Reply