Közösség és nyelv

„Anyanyelvünk elválaszthatatlan életünktől” – Áder János köszöntője a magyar nyelv hetén

2016. április 26. március 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Ötvenedik alkalommal rendezték meg a magyar nyelv hetét, aminek fővédnöke idén Áder János, Magyarország köztársasági elnöke volt. Bár személyesen nem tudott jelen lenni az ünnepségen, köszöntő beszédét – amelyben az anyanyelvünkkel való törődés fontosságára hívta fel a figyelmet – továbbította az ünneplő közönségnek, s most mi is közzétesszük.

Tisztelt ünneplő Anyanyelvápolók!

Kodály Zoltán gyakorta idézett gondolata szerint „a nyelv nem erdő, hanem kert, és akkor kertészekre is van szükség”.

Bizony nagy szükség van olyan jó kertészekre, mint akik az idén ötven éve gyűltek össze először az Anyanyelvápolók Szövetségében.

Mindannyian tudjuk: mai világunkban a nyelv már nem pusztán önmaga törvényei szerint változik, már nem az az önszabályozó rendszer, amely az elmúlt századok és ezredek során megteremtette önmagát. Mai életünk eszközei, szokásai roncsolhatják – de segíthetnek is megőrzésében.

Szerencsére akadnak, akik személyes küldetésüknek tekintik anyanyelvünk gondozását. Erőfeszítéseikben nemcsak egymásra vannak utalva, hanem minden magyarul beszélőre is. Ezért olyan fontos a magyar nyelv hete, amelynek rendezvényeivel mindent megtesznek azért, hogy fölhívják a figyelmet arra, hogy anyanyelvünket nemcsak használni kell, hanem ápolni is.

Anyanyelvünk ünnepe idén egybeesik a költészet napjával. Ritka csillagállás eredménye ez, de kifejezi, hogy a kettő milyen szorosan összetartozik. Magyar nyelv nélkül nem lenne magyar költészet. Költészetünkre pedig már csak azért is szükségünk van, hogy nyelvünk legszebb hangjaiban gyönyörködhessünk. Verseink nélkül is megértenénk egymást, de nyelvünket általuk tanuljuk meg igazán szeretni.

Ha pedig bizonytalanok vagyunk, hogy helyesen mondunk-e valamit, a legjobb, ha Arany Jánost kérdezzük meg.

Akár köznapi, akár ünnepi formában, de anyanyelvünk elválaszthatatlan életünktől. Nem lehetünk közömbösek sorsa iránt. Ha gazdagodik, mi is többek leszünk, ha pusztul,  ha romlik, belőlünk is elvész valami. Ahogyan a vízre és a levegőre – két éltetőnkre – is vigyáznunk kell, úgy szellemi létünk és nemzeti közösségünk létfeltételeként anyanyelvünk is védelemre szorul.

Amennyire komolyan vesszük iránta való felelősségünket, annyira leszünk képesek megőrizni egyediségét, változatos színeit. Amennyi gondolatot szánunk az ápolására, annyira segít rendezetten és szabatosan kifejezni gondolatainkat. Amennyire hűségesek vagyunk hozzá, annyira őriz meg minket magyarnak. És amíg megvan, addig maradunk meg mi is.

Önök fél évszázada kimagasló szerepet vállalnak magyar nyelvünk kertjének gondozásában. Köszönöm eddigi erőfeszítéseiket, és köszönöm, amit a jövőben tesznek a boldogulásunk és megmaradásunk zálogát jelentő édes anyanyelvünkért.

Budapest, 2016. április 8.

Áder János
Magyarország köztársasági elnöke

Leave a Reply