1967-ben a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a csillagászati hét mintájára szervezte meg az első magyar nyelv hetét. Az akkori szervező, Grétsy László professzor, az Anyanyelvápolók Szövetsége tiszteletbeli elnöke így vall az indításról: „A budapesti patinás Kossuth Klub egyik emeleti szobájában arról beszélgettünk, hogy a csillagászokat követve, akik már évek óta minden tavasszal megrendezik a Csillagászati Hetet, s egyre nagyobb sikereket aratnak vele, kísérletképpen nem próbálkozhatnánk-e meg egy olyan hét programjának megszervezésével, amelynek fő tárgya s egyúttal egyetlen tárgya az anyanyelv.”
Az Anyanyelvápolók Szövetsége delegációja útban Felvidék felé (az ASz felvétele)
Az idei évben a Felvidék kapta a legnagyobb figyelmet: a megnyitót 2022. április 19-én Somorján tartották a Városi Művelődési Központ színháztermében. Neszméri Tünde, a Csemadok ifjúságért felelős elnökségi tagja köszöntötte a jelenlévőket. Úgy vallott: „Talán nemcsak én gondolom úgy, de mindenki más is itt a teremben, hogy ez a legcsodálatosabb és legszebb nyelv. Idegen tudósok szerint a magyar nyelv szerkezete logikus és valóban szép is.”

A Petőfi–Tompa Országos Seregszemle járási fordulóján szavalók versek elszavalásával bizonyították a magyar nyelv szépségét és ékességét. A Pici Csali Együttes kicsinyei rábaközi gyermekjátékokat adtak elő Valacsay Franciska vezetésével.

A Pici Csali Együttes fellépése (az ASz felvétele)

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke köszöntőjében felhívta a közönség figyelmét arra, hogy minden magyar felelős minden magyarért, s ezt a felvidéki magyarságban is tudatosítani kell. Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke elmondta, hogy a Szövetség által folytatott emberközpontú nyelvművelés azt jelenti: „mi, emberek sokkal közelebb fordulhatunk egymáshoz, ha meg tudunk küzdeni a hagyományainkért, amelyeket elődeink ránk hagytak”.

Pillanatkép a megnyitó kezdete előtt a Csemadok vezetőivel (az ASz felvétele)

Az Anyanyelvápolók Szövetsége Facebook-oldalán nagyjaink anyanyelvről vallott legszebb sorait olvasták fel, a somorjai kisfilmvetítésen ezekből kettőt, Hűvösvölgyi Ildikó és Kubik Anna színművészek előadásait hallhattuk. A nyitóelőadást a rendezvényen Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója tartotta Az anyanyelv örök ereje a változó világban címmel.

Pomozi Péter előadása közben (Az ASz felvétele)

A nyitórendezvényt élőben közvetítettük, visszanézhető az Anyanyelvápolók Szövetsége Youtube-csatornáján.

 

 

Az 56. magyar nyelv hetéhez csatlakoztak színművészek, előadóművészek, akik nagyjaink anyanyelvünkről szóló vallomásaiból olvastak fel. A sorozat szereplői Kubik Anna, Blaskó Péter, Hűvösvölgyi Ildikó, Császár Angela, Kolti Helga, Schnell Ádám és Kisfaludy Zsófia színművészek, Erdős Róbert operaénekes és Szilasi Alex zongoraművész. Az Anyanyelvápolók Szövetsége videósorozatát Molnár Adrienn szerkesztette. Youtube-csatornánkon és Facebook-oldalunkon naponta több felvételt megosztunk az érdeklődőkkel.

 

Pillanatok a magyar nyelv heti felolvasók előadásaiból (Hegedüs Márton felvételei)

A magyar nyelv hetéhez csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Anyanyelvi Napok felsőoktatási nyelvi és szavalóversenyekkel, ismeretterjesztő rendezvényekkel, a győri Kazinczy-verseny, a Józsa Judit Galéria-beli Nyelvőrző Szalon, valamint a Tempora mutantur című online beszélgetősorozat (vendég: Petrás Mária népdalénekes, keramikus). Nyelvművelő programokat tartanak Vácott, Gyömrőn, Bólyban, Szegeden, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyben, Széphalomban, Miskolcon, Kecskeméten, Balassagyarmaton. Nyiri Péter, Pomozi Péter és Pusztay János előadásokat tartott a Felvidék számos pontján Ipolyságban, Léván, Buzitán, Kassán és Királyhelmecen.

A magyar nyelv hete záróünnepségét 2022. április 25-én az idén átadott Magyar Zene Házában tartották Budapesten. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepségen elmondta: anyanyelvünk határtalan, hiszen összeköti a kortárs világmagyarságot az elmúlt és eljövendő idők magyarjaival, élethelyzettől, kortól, származástól, társadalmi és vagyoni helyzettől függetlenül. Gulyás Gergely hozzátette: sokan gondolják úgy, hogy a digitalizáció korában nincs szükség nyelvápolásra, akár helyesírásra sem. Ám nyelvünket érdemes ápolnunk, hogy „minél többen minél többet tudjunk gondolni a világról” – jegyezte meg.

Gulyás Gergely miniszter beszéde közben (a Miniszterelnökség felvétele)

A nyelvújításnak minden korban nemcsak esélye, de értelme is van, ha elkötelezettek vagyunk a magyar nyelv iránt – emelte ki a miniszter, méltatva a magyar nyelv hetét, amelyet az eseményen is megjelent Grétsy László, az Anyanyelvápolók Szövetsége tiszteletbeli elnöke és kollégái indítottak el több mint fél évszázada: ez a „nagyszerű kezdeményezés” kiállta az idők próbáját – fogalmazott Gulyás Gergely.

Juhász Judit, Gulyás Gergely és Grétsy László (a Miniszterelnökség felvétele)

Juhász Judit, az eseménysorozatot rendező Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke az idei hét vezető témájára utalva emlékeztetett, hogy a magyar nyelv kifejezőerejében gazdag és földrajzilag is határtalan. Hozzátette: napjainkban egymillióval kevesebben beszélnek magyarul, mint a rendszerváltozás időszakában, noha az anyanyelvünk használata semmiféle hátránnyal nem jár a többségi társadalom számára. Az elmúlt héten a Kárpát-medence számtalan településén – idén kiemelten a Felvidéken – „örökölt vagyonunk”, a magyar nyelv volt a főszereplő: előadások, beszélgetések, rendhagyó magyarórák hívták fel a figyelmet az anyanyelvre – mondta el Juhász Judit. Az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke egy vajdasági diák Kazinczy-versenyen megfogalmazott gondolatát hozta magával üzenetként: a hűség nyelve a magyar.

Juhász Judit beszéde közben (Reiser György Lukács felvétele)

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója a rendezvény házigazdájaként idézte a magyar zene és a beszélt magyar nyelv nagy mestere, Kodály Zoltán gondolatait, hangsúlyozva: a kodályi szellem áthatja az intézmény működését is.

Batta András köszöntőt mond (Reiser György Lukács felvétele)

Pillanatkép a közvetítésből (a képen az ünnepséget jelenlétével megtisztelő Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, valamint Nyiri Péter, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnöke is)

Császár Angela színművész Faludy György Óda a magyar nyelvhez című versét szavalta el. Kovács Csilla operaénekes Ady Endre verseinek megzenésítéseiből, valamint Kodály Zoltán népdalgyűjtéséből adott elő Szalai Gergő zongorakíséretében, műsorát talán a legszebbel: A csitári hegyek alatt kezdetű dallal zárta. A műsorvezető Bényi Ildikó volt.

Császár Angela szaval (Reiser György Lukács felvétele)

A záróesemény szervezői és szereplői: Blankó Miklós, Bényi Ildikó, Juhász Judit, Kovács Csilla, Szalai Gergő (Reiser György Lukács felvétele)

Az élőben közvetített záróünnepség visszanézhető az Anyanyelvápolók Szövetsége Youtube-csatonáján.

Az 56. magyar nyelv hete eseményeiről a magyarországi és határon túli magyar sajtó is hírt adott, többek között az MTI, a hirado.hu, az M1 és az M5 híradók, a Kossuth rádió, az origo.hu, a demokrata.hu, az m7.sk, az orszagut.com és a felvidek.ma.

További képeink itt érhetők el.

Az összefoglaló első megjelenése: orszagut.com.

Leave a Reply