Közösség és nyelv

Anyanyelvünk kertészei a kisújszállási Kazinczyn

2012. április 03. április 12th, 2017 Nincs hozzászólás

Immáron tizenharmadik alkalommal adott otthont Kisújszállás a „Szép Magyar Beszéd” verseny országos döntőjének a Dunától keletre fekvő megyék 7. és 8. osztályos általános iskolás tanulói számára. Mint az hagyománnyá vált, idén is a Városháza adott otthont a rendezvénynek; melyet a helyi televízión kívül a Duna Televízió, s Matula Ágnes főszerkesztő asszony is megtisztelt jelenlétével.

A délután két órakor kezdődő pénteki megnyitó után alig fél órával kezdődött el a verseny első része, a szabadon választható szövegek felolvasása. A megnyitón dr. Szathmári István professzor úr előadását élvezhettük A tolvajnyelv és az argó nyelvi érdekességeiről címmel, valamint a rendező iskola, a Móricz Zsigmond Gimnázium Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, továbbá az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói és oktató teremtették meg a verseny atmoszféráját.
A verseny végeztével a Művelődési és Ifjúsági Központ kínált kikapcsolódási lehetőséget a versenyzőknek és kísérőiknek, az Osztováta együttes előadásával, kik ismert költők műveit zenésítették meg.

A második megmérettetés szombaton kezdődött, a kötelező szöveg, egy gyönyörű Wass Albert szöveg megszólaltatásával. Délután Szabó Tamás igazgató úr és dr. Kiss Kálmánné (az iskola volt igazgatója, s egyben a zsűri tagja) mutatta meg a gimnázium nevezetességeit, majd kirándulás következett a városban, s autóbusszal kiutazás a Horváth tanyára, ahol a lovaglás és a lovas íjászat szépségeit ismerhették meg az érdeklődők.

Idén a 10 megyéből 67 versenyző jutott be a döntőbe. A záró ünnepségen a versenyt anyanyelvünk mai állapotára is kitekintő szavaival dr. Bencédy József tanár úr értékelte. A két zsűri döntése alapján 16 kisdiák kapta meg a Kazinczy-jelvény arany fokozatát, s hozzá a Nemzeti Erőforrás Minisztérium könyvajándékát. Hat versenyző részesült a zsűri különdíjában, ketten pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet különdíjában. A rendező iskola nevében Szabó Tamás igazgató úr – aki jelenlétével is végig megtisztelte a rendezvényt – adott át különdíjat az Észak-Alföld régió legeredményesebb versenyzőjének. További 16 tanuló pedig értékes könyvjutalmat vehetett át, a többiek pedig a Kazinczy-jelvény bronz fokozatát.

Reméljük az itt eltöltött három nap, az izgalmakon és a tárgyi ajándékokon, az értékes új ismeretségeken túl tovább erősítette a kisdiákokban a szándékot az „ÜGY” szolgálatára, vagyis anyanyelvünk ápolására.
Kodály szavaival élve: „… a nyelv nem erdő, hanem kert, és akkor kertészekre is van szükség. A kertész tudja, hogy gyomlálni naponta kell, különben a dudva hamar elhatalmasodik.”
Anyanyelvünk kertészei mi vagyunk, s virágzó kertünkért dolgoznunk kell.

„S ha lesz világ, melyben 
magyarul senki sem tud,
fátlan, kopár világ lesz
nem vágyom benne élni.”
(Kónya Lajos: Szerelmes ének)

Ponyokai Judit

Leave a Reply