Közösség és nyelv

Anyanyelvünkről mint értékről – Nyelvi továbbképzés újságíróknak

2023. szeptember 29-én ás 30-án tartották a Vajdasági Anyanyelvi Akadémia  második részét a Vajdasági RTV székházában. A kétnapos, újságíróknak szóló képzés előadásit ezúttal is az Anyanyelvápolók Szövetsége által felkért szakemberek tartják meg: Pomozi Péter nyelvész, Fráter Zoltán irodalomtörténész, Török Annamária rádióbemondó és Blankó Miklós nyelvész. A Magyar Szó tudósítása.

Az esemény megnyitóján Nyiri Péter, a Magyar Nyelv Múzeumának vezetője és az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

A bemutatás, illetve rámutatás azért fontos, mert nem pusztán az a célunk, hogy bemutassuk az anyanyelvet – arra vannak a leíró nyelvtanok, a nyelvtankönyvek – hanem az is, hogy felmutassuk értékként. Nem olyan egyértelmű ez a mai világban, de ezt a hitvallást meg kell tennünk, erősíteni a nemzeti azonosságtudatot. Nagyon sok rendezvényünk, ismeretterjesztő előadásunk és kiadványunk van, amelyeknek nem csak az a célja, hogy összetartsa, hanem hogy megtartsa a magyarságot a határon túl is – fogalmazott Nyiri Péter.

Nyiri Péter alelnök köszöntője

A megnyitót követően Pomozi Péter nyelvész tartott plenáris előadást.

Másodszor veszek részt a Vajdasági Anyanyelvi Akadémián, és most arról lesz szó, hogy milyen újabb nyelvi és nyelvpolitikai folyamatok vannak a Kárpát-medencében a magyar nyelvterületen. Január óta három népszámlálás eredménye is ismeretes, a romániai, a szlovákiai és a szerbiai. Ezek alapján a média is új helyzetben van, mint ahogy a nyelvészek is új helyzetben vannak, az új helyzetre pedig új válaszokat kell adni, hiszen eleve új kérdések is vannak – mondta.

Az Anyanyelvápolók Szövetségének képviselői (balról jobbra: Blankó Miklós, Török Annamária, Pomozi Péter, Nyiri Péter és Fráter Zoltán)

Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke szerint rendkívül fontos, hogy minél több olyan lehetőséget biztosítsanak a kollégáknak, amelyek révén a személyes fejlődésük mellett a médiumokban folyó munka színvonalának növeléséhez is hozzájárulhatnak.

Ezúttal is viszonylag sokan jelentkeztek a képzésre, ami arra enged következtetni, hogy a vajdasági magyar média munkatársai között igenis szép számban vannak olyanok, akik felismerik a folyamatos fejlődés fontosságát és ezáltal annak a felelősségét is, hogy az, amit kimondanak vagy leírnak, illetve az, ahogyan mindezt megteszik, az egész közösség számára példaként szolgál. Ezért a nyelvhelyesség és általában a nyelvhasználat legaktuálisabb kérdéseivel kapcsolatos szakmai továbbképzéseknek olyan kisebbségi léthelyzetben, mint amilyenben mi élünk, hatványozottan nagy jelentősége van – tette hozzá.

Pénteken este és szombaton délelőtt Török Annamária, Fráter Zoltán és Blankó Miklós műhelyfoglalkozásain vehettek részt az érdeklődők.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége, az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete szervezésében megtartott, kétnapos képzés a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.

Felvételek: Magyar Szó, Dávid Csilla (további képek itt.)

A Vajdasági RTV videóbeszámolója itt látható.

Leave a Reply