Közösség és nyelv

Aranka-évnyitó fiatalos lendülettel Kolozsváron

2015. október 09. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

Harmadik évnyitó találkozóját tartotta szombaton, 2015. október 3-án a Kolozsvári Georgius Aranka Társaság. A találkozóra két év kihagyás után került ismét sor, szerény részvétellel, de annál lelkesebb tervekkel.

Rövid köszöntő után Farmati Anna, a Társaság nemrégiben megválasztott új elnöke szólt a résztvevőkhöz, kifejezve örömét, hogy ezentúl még szorosabb lehet a kapcsolat a vezetőség és az ifjúsági csoport között, lévén, hogy a Társaság új alelnöke, Oláh (Váncza) Csilla már évek óta szervezője a nyári ifjúsági anyanyelvi tábornak.

Ez történt napjainkig…

Ezt követően a jelen lévők beszámolót hallhattak az elmúlt évek, részletesebben a mögöttünk álló 2015-ös év tevékenységeiről. Ez év tavaszán szervezte meg az Aranka XX. országos versenyét, nyáron pedig a VII. anyanyelvi tábort.

Immár másodjára vettek részt a fiatal arankások az Anyanyelvápolók Szövetségével közösen szervezett anyanyelvi programokon a Kolozsvári Magyar Napokon, ahol több mint 400-an fordultak meg a standnál, és közel félszázan 15-20 percet is ott töltöttek, játékos feladványok megoldásával.

Új fiatalok és a jövő

Az előttünk álló tanév arankás és anyanyelvápolós rendezvényeinek ismertetése után következett az új ifjúsági vezetőségi tagok bemutatása. Arankás gyakorlat szerint a már eddigi tagok döntöttek róla, hogy kiket választanak be soraikba, eddigi tevékenységük elismeréseképpen, és a további munka reményében. Ez évben Airizer Andreára, Ecsedy-Baumann Edinára, Lukács Dániel Mátyásra, Oláh (Váncza) Csillára, valamint Tasnádi Istvánra esett a választás.

A kötetlen beszélgetést megelőzően még egy közeljövőbeni terv is megfogalmazódott a szombati találkozón. A Georgius Aranka Társaság, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesülettel és az Erdélyi Múzeum-Egyesület Irodalomtudományi Szakosztályával közösen tudományos üléssel egybekötött megemlékezést tervez, a november 13-i magyar nyelv napját megünneplendő.

A szakmai program után szombat délután és vasárnap a résztvevők bekapcsolódtak az EMKE által szervezett Sütő András-megemlékezésbe, melyet a felújított pusztakamarási szülői ház avatásának tiszteletére szerveztek.

Széman E. Rózsa
fotó: Lukács Dániel Mátyás

Leave a Reply